Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

miercuri, 21 august 2013

Schimbari la notariat

          In cazul în care sunteți nevoiți să mergeți la notariat, aflați că, începând cu 12 august, regulamentul de autentificare a actelor s-a schimbat. Nu veți mai primi un exemplar al actului de care aveți nevoie, cu semnătura voastră, ci un duplicat care poartă doar semnătura notarului, ștampila și timbrul sec.Veți semna și un singur exemplar original, dar acesta va rămâne în arhiva biroului. Nu vă certați cu personalul de la notariat, pentru că nu mai este voie altfel și nici nu vă apucați să semnați actul, la ieșirea din birou. :) Dacă trebuie să mergeți cu actul la alte autorități care nu cunosc procedura, rugați funcționarul să sune la notariat sau sunați voi și rugați-l pe notar să-i explice funcționarului.
        De asemenea, în cazul în care vreți să vindeți sau să închiriați o locuință, aflați că s-a introdus obligativitatea prezentării unui Certificat energetic pe care îl poate întocmi o persoana autorizată, pe care o alegeți voi dintr-o listă pe care v-o poate pune la dispoziție, tot notarul.
         Schimbări sunt foarte multe, începând de la felul de autentificare al actelor până la costuri. Nu cresc prețurile cu mult, dar trebuiesc făcute verificări în diverse registre naționale  care costă 15 lei +TVA la fiecare interogare. In funcție de natura actului, se poate ajunge până la patru chiar cinci verificări. 
          De ce fac o postare-anunț? Pentru că mi-as dori ca măcar voi, cei ce deschideți acest blog, în caz că trebuie să mergeți la notariat, să o faceți fără nervi, fără ideea că știți voi ce zice legea și fără intenția de a acuza personalul unui birou notarial de schimbarea legilor. Nu notarul face legea, ci doar o aplică. Alții sunt cei care trebuie să-și justifice salariul făcând legi proaste și alambicate, când ar putea fi atât de simple și la obiect. Pare că oamenii ăștia sunt plătiți să facă legi cât mai încâlcite, tocmai spre a ne pierde, noi toți ceilalți, mințile. Haideți, vă rog, să aplicam legile astea cu calm și înțelegere unii față de alții, altfel ajutăm la construcția unei noi aripi la Bălăceanca. :)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Postarea ta vine foarte bine...sper sa te citeasca cat mai multa lume!

CCristinaC spunea...

Si eu sper :)