Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

duminică, 6 iunie 2021

De prin bucătărie

         Ce mâncam azi? Sunt convinsă că este întrebarea cel mai des auzită de către o femeie care are responsabilitatea de a pregăti mâncarea pentru familie. E al naibii de greu să răspunzi la întrebarea asta, mai ales atunci când vrei să îi mulțumești pe toți, dar să fie un fel de mâncare pe care să îl faci cu ingrediente puține, într-un timp foarte scurt. Până la urmă, ar fi necesar să păstrezi ceva timp și pentru tine, chiar dacă ajungi să-l folosești uitându-te pe pereți. 

        Pentru mine, cea mai bună mâncare a ajuns cea gata făcută :))) Din păcate, nu se poate așa tot timpul, iar motivele sunt întemeiate. Ba cresc costurile cu mâncarea și mi se dă bugetul peste cap, ba mă trage vârsta de mânecă și îmi amintește că sănătatea mea depinde și de ceea ce bag în gură. Prin urmare, trebuie să gătesc. Cantitate mică, dar gătită. Într-o vreme am căutat și încercat rețete de pe internet. Unele îmi ieșeau, altele nu. La un moment dat, am descoperit-o pe Jamila și ale ei rețete explicate perfect. Ce am gătit de la ea, în ultimul timp? 

Cozonac fără frământare sau cozonac pentru femei leneșe, cum îi spun eu. Trebuie să recunosc că e a doua mea tentativă de a face cozonaci. Prima a avut loc în urmă cu mulți ani, după o altă rețetă de pe net. Cozonacii au ieșit, atunci, mai degrabă arme, nu desert. :))) 




Pâine fără frământare (tot pentru femei leneșe) :)))



Chec cu lămâie -delicios. Inițial, am fost nemulțumită de el, pentru că nu părea să fi crescut cât al Jamilei. După ce am revăzut rețeta, mi-am dat seama că l-am copt în tava de cozonac. Era logic să fie mai lat decât înalt :)) 

        Și ca să fie și ceva de mâncat, nu doar de savurat, am mai gătit, în ultimul timp, pui (crescut la țară) cu cartofi și morcovi, la cuptor. Nu știu dacă are și Jamila rețeta asta :))) Am descoperit, de curând, morcovii la cuptor. Îi ador.

        Salata nu e chiar ”găteală”, dar poate fi o opțiune. Ceapă, ardei, castraveți, roșii, măsline și brânză. Pentru mine, poate constitui o masă, seara. 


        Pentru că tot e sezonul ”verziturilor”, am zis să profit și am făcut un piure de spanac, cu ceapă verde, usturoi verde și leuștean, alături de ouă prăjite.


        S-a întâmplat să primesc o punguță cu mărar și mi-am amintit, instant, de o mâncare pe care o făcea fosta mea soacră, în această perioadă. Am prăjit ceva piept de pui. Am călit câteva cepe verzi și câteva fire de usturoi verde, după care am adăugat mărarul curățat, spălat si tocat. Am lăsat la foc mic, până s-a înmuiat și mărarul. Am adăugat carnea, sare și piper și am făcut un rântaș cu amidon de porumb. Fosta soacră folosea făina. Eu am renunțat. :) Soacra nu era o minune, dar mâncărica e o bunătate. :)))


        Am mai avut o perioadă în care aș fi mâncat salată verde (cu ceapă, castraveți, ridichii și mărar) ca un iepure. Bine, nu știu daca iepurele mănâncă salată, dar parcă nu dă bine să zic ”ca o capră” :))) Recunosc că nu am sărit nici peste perioada urzicilor cu mămăligă. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că am mâncat destulă verdeață în primăvara asta. Pot să spun că sunt ”verde”. Oare urmează să înfloresc ? :)))

        Cu speranța că v-am mai dat măcar o idee despre ce să mai puneți pe masă, vă aștept mesajele în comentarii, și vă urez să aveți o nouă săptămână frumoasă! 

11 comentarii:

Andreea spunea...

Toate arata tare bine! ☺️

Ema spunea...

Imi sunt de mare folos ideile de aici si ma bucur de tot ce postezi.
Mulțumiri!

o femeie spunea...

la mine gatitul inseamna si salata. Sanatos si rapid. NU incep ca tine, cu cuzonaci :D si ne mai faci si pofte....

cristina spunea...

parca asa mai prind si eu curaj sa intru in bucatarie :))
eu am langa serviciu un turc care face menu la 15 lei, bun, asa ca n-am mai gatit de mult.

CCristinaC spunea...

Draga mea femeie, asa au iesit pozele la iveala :))) Ele sunt de vina!

CCristinaC spunea...

Cristina, nu cred ca-ti face turcul ciorba de loboda cu orez, ca la bunica, și nici urzici :)))

O femeie spunea...

ah, din cele la cuptor, eu am descoperit pastarnacul si cartofii dulci. Ii tai felii cu peeler-ul si stropesc cu ulei (am fas din ala econom) si bag pe hartie la cuptor. I-am facut si mai crocantzi, si mai moi, sunt minunati. Ii mananc alaturi de salata de varza + morcov sau de cruditati (mar morcov telina).

Julia spunea...

Thank you for these very interesting tips, it's really nice to find articles as interesting as yours! I wish you health, longevity, success, happiness and peace of heart.
voyance gratuite par mail

CCristinaC spunea...

Julia, thank you too! I'm glad you like what I write. I wish you all the best!

Dragi Femei spunea...

Hahaha! Esti foarte amuzanta cu fosta soacra... Chiar as vrea un articol despre soacre, sa vedem ce procent din ele este "o minune". Si eu gatesc pana innebunesc, asa ca, din cand in cand, mai merg cu copiii in vacanta la mama cate o saptamana. Atunci e saptamana cand doar mama gateste iar eu ma bucur de relaxare...

CCristinaC spunea...

Neee... nu se face comparatie mama-soacra :))) Alta situatie :)))
Eu trebuie sa recunosc ca fosta soacra mi-a dat cel mai bun sfat, in tineretile mele, adică mi-a zis sa fac bine sa-i las copilul in pace, ca nu e de mine. Nu am ascultat-o și rau am facut. Dar, cum niciodata nu e prea tarziu, l-am înapoiat dupa 20 de ani :)))