Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

duminică, 17 februarie 2019

Fără bani pe card

Știu că titlul pare cumva aiurea. Nu am de gând să vă învăț cum să rămâneți fără bani pe card. Sunt convinsă că știți și voi să cheltuiți. Nu prea pot nici să vă spun cum mi s-a clonat mie cardul, pentru că am doar o vagă idee. Ce știu e faptul că, la sfârșitul lui ianuarie, mi-am verificat online conturile pe care le am la Banca Transilvania și am descoperit că, din cardul de credit BT Star Forte, fuseseră făcute două plăți pe care eu nu le recunoșteam. A urmat o întreagă tevatură. Blochează cardul, cere altul. Mergi la banca, dă declarații, mergi la politie, la fraude, dă declarații.
          La prima vedere, mai toată lumea mi-a spus că, au fost făcute doua plăți cu cardul meu, la o sala de pariuri sportive, undeva în Malta. Norocul meu, dacă pot să spun așa, a fost că pe acel card, aveam banii de concediu și nu a fost cazul să se umble la cei din credit, altfel plăteam dobândă... O altă șansă a fost faptul că a fost făcută plata la POS, nu retragere la ATM, altfel clar rămâneam fără tot.
           Și doamnele de la banca, dar și cea de la politie, au avut un comportament de nota 10, chiar dacă mi s-au pus aceleași întrebări în ambele părți: Nu ați ieșit din țară în ultima lună? Ați fost vreodată în Malta? Copilul are acces la card? Dar soțul? Cine mai stă cu dvs și are acces la card? 
          Una peste alta, se pare că o sa-mi primesc banii, dar după ce trec de o anchetă, lucru care mi se pare normal.   
          În altă ordine de idei, aveți grijă cu cardurile contactless. Am înțeles că e destul de ușor de copiat datele de pe ele, fără să ți se retragă bani. Tind să cred că este adevărat, eu folosind cardul doar în câteva locuri, nimeni altcineva neavând acces la el. În afară de doua ATM-uri, două magazine fizice și doua online, acest card nu a fost folosit niciunde. 
            E drept ca nu am avut SMS Alert pe card. Încă nu am. Nu m-am dumirit cum e când o clonă e folosită la ATM. Dacă la  POS mai pot anula plata, cum anulez retragerea de la ATM? Clar trebuie să mai ajung la bancă, pentru lămuriri. Deocamdată cardul stă frumos în sertar 😂😂😂 O să mai iasă când o să-l folosesc. Până atunci, continuăm să economisim pentru concediu (al nostru sau al cui s-o nimeri) 😂😂😂și așteptăm să primim banii pe care nu i-am cheltuit la pariuri sportive. 
           Si uite asa mi-am aranjat eu concediul din 2020. Mă duc în Malta, după bani 😂😂😂

8 comentarii:

cristina spunea...

valeeeu! am o frica de fazele astea, de numa! mie mi-au furat casierii de la un magazin de electrocasnice, acum cativa ani. au pretins ca nu s-a efectuat tranzactia din prima si l-au mai bagat o data. ce nu am inteles este ce le iesea lor la faza asta.
bafta la recuperat banii rapid!

CCristinaC spunea...

Multumesc, Cristina! A mai fost un caz, cu un angajat al unui magazin mare, in urma cu ceva ani, care strangea datele de pe cardurile clientilor. Se pare ca se formeaza baza de date, care este vanduta mai departe. Apoi se cloneaza cardurile si dupa, sunt trimise in teritoriu la ”recoltat”. Sincer, tare as fi tentata sa dau banca in judecata pentru ca nu mi-a dat un card care sa nu poata fi clonat. NU ma intereseaza ca nu exista, e datoria lor sa-mi apere banii de eventuale fraude :)))

o femeie spunea...

valeu. Eu am frica de situatii din astea. Nu am card contactless, dar prima data cand l-am vazut la cate posibilitati de furt mi-au zburat mintea (haha, romanca sunt pana la sange :D ).

Altfel eu verific periodic contul (cam la 1-2 luni), cam de cand am home banking. Surpriza proasta a fost ca am gasit aceeasi suma (63.35 sau cam asa era) retrasa din acelasi loc (plata POS), de 2 ori, la aceeasi ora:minut:secunda (megaimage, cred). Se pare ca POS a trimis dubla tranzactie - am fost la banca, facut cerere si explicat ca nu e posibil ca o casiera sa se miste in 2 secunde si sa faca inca o factura si inca o tranzactie cu tot cu chitantza si tot ce presupune o achizitie la megaimage. Am primit banii in 1-2 luni. Asa ca de atunci am invatat sa fiu atenta.
Cum tzin bugetul cheltuielilor in excel, stiu (aprox) cat mai am la sf fiecarei luni deci "surprizele" le prind repede. La fel, nu platesc cu cardul peste tot -in facturile marunte/locuri incerte folosesc cash - asta a venit tot din disciplina bugetului - cheltuielile marunte sa le fac din buzunar ca daca sunt de pe card nu le mai "socotesc" :) .

CCristinaC spunea...

Eu imi verific conturile saptamanal si tot am fost furata...
Si eu strang toate bonurile/chitantele de la cumparaturi si le socotesc. Stiu unde s-a dus fiecare leu. Platesc cu cardul, dar am grija ca, suma de pe bon sa corespunda cu ce s-a retras de pe card. Daca merg la piata, notez in telefon :)))
Din pacate, cu toata atentia mea, am fost furata fix in doua zile in care nu m-am uitat pe cont.
Din pacate, impotriva furturilor de pe card sau din cont, nu putem fi aparati pe deplin. Am auzit de tot felul de cazuri, in ultima perioada...

stanuta spunea...

Vai de mine! eu am alerta sms, dar tot ma tem ca raman fara bani!

cristina spunea...

La multi ani si la multi bani (care sa nu-ti fie furati!), Cristina!

CCristinaC spunea...

Stanuta, ai alerta sms si poti, in caz de nevoie, sa refuzi o plata la POS. Cu retragerea de la ATM cum faci?
Cristina, multumesc frumos! Sanatosi sa fim, ca bani mai facem. Nu sa fie furati :))))

o femeie spunea...

doamna draga, la multi ani de 8 martie! o zi minunata!!