Discutam astazi cu o prietena care imi spunea programul fiicei sale in virsta de 13 ani. Se trezeste mititica la 6 si zece dimineata, scoala pina la 13-14, dupa care face teme pina la 16, apoi are cate doua ore meditatie. Intr-o zi la romana, intr-alta la matematica, in alta zi la engleza si in alta la franceza. Doar in ziua de luni nu are meditatie. Deocamdata. Marti si joi mai are si cate doua ore de dans modern. A mai fost fata si la dansuri populare si la handbal, dar programul nu i-a mai permis. Copila e foarte ambitioasa si are note mari, in ideea in care 8 e deja nota foarte mica. E la o clasa cu pretentii mari. Teme multe de la scoala, teme si mai multe de la orele de meditatie. Adoarme undeva pe la miezul noptii.
Mie mi se pare ingrozitor un asa program. Sincer, eu nu as face fata. Aud parinti care spun copiilor ca nu au alta treaba decat sa-si vada de invatatura si educatie. Ia incercati voi, dragi parinti, sa faceti ceea ce fac ei. :) Sa inveti atat de multe lucruri dintr-odata, nu e usor. Materia e multa si incurcata rau, ma mir ca reusesc dragii copilasi sa priceapa ceva, dar sa mai tina minte? Bine, eu nu spun nimic nou acum, dar parca mi-ar placea sa nu mai aud chestia cu "nu ai altceva de facut in afara sa inveti".Parca am citit si despre un studiu in acest sens.
Am un vecin care se poarta oribil cu fetita cea mare. Un nenorocit de 8 la vreo materie, e ditamai motivul de scandal. Se aude pe toata scara. Mi se face inima purice cand aud, mai ales ca nici unul dintre parinti nu a excelat la invatatura, ca sa nu mai pomenesc de faptul ca nu cred ca au terminat un liceu. Inteleg ca cea mica are potential, dar, in felul asta, se va alege praful.
Tot astazi m-am nimerit intr-un birou cand a venit fetita doamnei care lucra acolo. Copila, eleva in clasa a cincea, avea in spate ditamai rucsacul. Mai oameni buni, nici soldatul de pe font, nu cred sa aiba asa o ranita, cum avea ea. Enorma!!!! Mi-a aratat muma-sa ca are doar carti si caiete. Ditamai ranita????? Da. Si ea e asa o fiinta maruntica...
Nu stiu cum as reactiona sa am un copil la scoala. Nu stiu ce as face legat de programul infernal sau de nebunia de carti si caiete, cert este ca nu mi-as presa copilul sa fie primul. O cazatura de pe piedestal doare prea tare si poate lasa urme adanci. M-as multumi sa fie "mijlocas" dar cu mintile intregi. :)
12 comentarii:
Oh e asa de dificil de pastrat un echilibru! E o goana nebuna dupa cea mai buna cresa!!!, gradinita, scoala, liceu, facultate ca pana la urma sa devii cam tot pe acolo ce au devenit si parintii tai:). E greu pentru ca asa ni se baga in cap idei sterile despre cum tebuie sa fie copilul, adica ce are nevoie societatea de consum... Nici nu putem trece in extrema cealalta pentru ca sunt unii copii harnici, care vor sa invete, vor sa faca, care pot face performante si atunci sa-i ingradim? E greu si pentru ca daca copilul este la o gradinita/scoala normala sunt unii care mai ca te compatimesc:(, pus ca e o moda sa te lauzi cu copilul de parca e un apendice de-al tau, de parca e un tablou pictat sau o carte scrisa de tine, ca si cum tot ce face bun e datorita tie (sunt si unii care traiesc prin copii)...Iar moda meditatiilor cand copilul are intelect normal este peste puterile mele de intelegere - inteleg sa te meditezi intra-a 12, la a 8a nu m-am decis daca trebuie:)), dar sa te meditezi la engleza si franceza in cl a 8a... In vacante oare ce fac?:)
Anca, parintii se laudau cu copii si pe vremea cand eram eu mica. Daca aveam musafiri, ma trimitea tata imediat dupa carnetul de note. Mie imi venea sa intru in pamint de rusine, desi, la vremea aia, nu aveam nici macar un singur 9. Aveam 10 pe linie, cum se zice. Ei bine, mie imi era rusine oricum. Am mai povestit chestia asta si la alti parinti, poate s-o lipi ceva de ei. :))) Slabe sanse :)))
Moda meditatiilor se pare ca este necesara. Fiind foarte ambitioasa, copila a cerut meditatiile. Bine, la o clasa dintr-asta, numai cu copii foarte bine pregatiti, fara meditatii nu reusesti sa tii pasul. In vacanta, cea mica a avut de citit si facut rezumat la vreo 30 de povesti. Asta pentru orele de meditatie. Pentru scoala mi-a fost frica sa mai intreb. :)
felul in care e bine sa-ti cresti copiii mi se pare un mare mister. nici eu n-am copii si uneori ma gandesc ca poate si din cauza asta, ca n-as fi stiut cum sa-i cresc, intr-o societate pe care eu n-o mai inteleg de mult.
uneori parintii fac greseala sa le impuna copiilor visele pe care le-au avut ei si nu le-au putut realiza din varii motive. alteori, parintii pretind multa munca de la copii ca sa ii vada cu sanse maxime de a se realiza, sa fie ei siguri ca o sa le mearga bine in viata. cred ca prea putini copii sunt dotati de la natura cu multa minte si pasiune pentru invatatura, ca sa nu mai fie nevoie de interventia parintilor in viata lor scolara. nu stiu ce sa zic. e greu, intr-adevar, sa fii copil. si mie mi-a fost greu sa car ghiozdanul, mai ales in clasele primare :)
Problems ghiozdanului am ridicat-o si eu la multe sedinte,se amuza profii pe team asta, coca lasa can nu Vin singuri ii aduceti cu masina pa la USA, sunteti in stare sa-i bagati si in clasa.Pe mine asta ma infurie, fii-mea merge pe jos si de 3 ori pe saptamana ma duc eu sau soacra-mea sa ii caram ghiozdanul. Ma doare spatele dupa un asa drum.Profii promit de fiecare data ca vor lua masuri dar nu se intampla nimic.De teme nu mai zic, pedeapsa la engl. daca nu ai stiut in cuvant sa scrii 3 pagini de caiet studentesc cu acel cuvant.Doamne fereste sa fie mai multe cuvinte... Eu nici nu ma mir cand uneori ma roaga fetele sa le las sa stea o zi acasa pentru ca sunt prea obosite.
Ei , Cristina , ceea ce tu ai vazut este numai partea aeriana a icebergului...ce este sub apa te-ar duce la atac de cord.
P.S. Ce ma enerveaza sa dovedesc ca nu-s robot...
E adevarat ce spune @Ina si anume ca foarte multi parinti isi aduc copiii la scoala cu masina si chiar ar fi in stare sa ii bage pana in clasa cumva daca s-ar putea. Insa este de-a dreptul sarit de pe fix ca profesorii sa se amuze pe tema asta.
Pe de alta parte profesorii nu au cum sa ia masuri in privinta greutatii ghiozdanului, aia e, alea sunt manualele, caietele si ce mai au copiii pe-acolo.
Din ce am vazut eu, vina mai mare e a parintilor pentru ca le cumpara niste ghiozdane imense dar si a producatorilor de genti si ghiozdane pentru ca pun pe piata niste oribilitati. Spun asta in cunostinta de cauza, am luat copilului meu un ghiozdanel mic-mititel iar ce avea nevoie pentru scoala a incaput la fix acolo si nu i-am plusat cu lucruri inutile.
Am vazut insa la clasa respectiva multi copii carand la greu bagajul pentru scoala de ziceai ca au caramizi acolo, sa ridice marele zid scolaresc :))
Pai, cred si eu, daca le-au pus un milion de inutilitati cum ar fi un penar din acela nu triplu ci cvadruplu, basca umplut cu un kg de creioane, carioci si alte alea... cand, de fapt, copiii au nevoie doar de cateva creioane colorate dar ascutite la zi. Nu mai zic despre groaznicele cutii de plastic pentru mancare, nu mai zic despre sticle ori termos pentru apa/ceai - pe care tot parintii le pun inauntru, langa caiete si carti, numai bine sa se ude ca lumea toate in caz ca se varsa. E adevarat ca mai sunt si din cei care au creier cat sa puna mancarea si apa sau ceaiul in bagajel separat de caiete si carti, dar acei parinti sunt putini, 1-2 in cate-o clasa. Majoritatea indeasa apa langa carti... trist.
As mai zice si despre meditatii dar mai bine nu mai zic nimic.
Cristina, a fost o vreme, aia cand luam medicamente cu pumnul si acceptam orice injectie doar sa am un copil, in care nu m-am gandit nici o clipa la ce educatie as putea sa-i dau unui copil. Apoi, am mai imbatrinit si mi-am dat seama ca nu as fi reusit. Intr-o lume in care minciuna si inselatoria constituie principiu de viata, cum as fi putut sa-i spun copilului sa nu faca asta? Greu, foarte greu trebuie sa le fie parintilor sa-si educe pruncii. Vorbesc de parintii responsabili nu de cei fara moralitate. :)
Ina, mi se pare normal sa vrei sa iti ajuti copilul, atata vreme cat sistemul de invatamant nu face decat sa-l cocoseze si la propriu si la figurat. Faza cu pedeapsa e putin cam de pe vremea mamei. Daca scrie trei pagini cu acel cuvint, cand mai invata la restul materiilor?
Programa ciudata, profesori si mai si. Brrrr...
Ana, m-am uitat "sub apa" in urma cu doi ani, cand am ajutat-o pe prietena mea si i-am facut o comanda pe net de citeva carti de religie clasa a cincea. Nu vrei sa stii cum am facut :))) De atunci nu ma ma uit sub apa si, culmea, incep sa ma bucur ca nu am copii de care sa-si bata joc sistemul de invatamint, sistemul sanitar, mafia bisericeasca si restul manipulatorilor :)))
Ce zici cu robotul? Parca scosesem asta.
Anonim (ce mi-ar fi placut sa te semnezi!) as vrea sa contrazic putin. Ghiozdanelele merg pana la clasa a doua. Fetita a carei ranita am vazut-o este clasa a cincea. Nu avea decat carti, caiete si caiete speciale sau culegeri, ca nu mai stiu bine. Apa nu ia de acasa, pentru ca apa din orasul nostru e extrasa din puturi forate in dealurile din apropiere si este mai buna decat orice apa plata. Probabil ii face muma-sa un pachetel dar nu am vazut nici o cutie pentru alimente. Oricum, cartile alea sunt carti gigant si, daca nu i-ar fi luat ranita mare, nu le putea duce la scoala.
Pacat ca nu ai zis si despre meditatii. Exista persoane care nu considera necesara meditatia, dar, cand copilul iti cere, ii faci pe plac, mai ales daca iti permiti, cu sau fara eforturi prea mari. :)
Ori mi-a scapat mie ceva ori e ceva in aer :), nu stiu... dar ceea ce stiu este ca nu-i nevoie sa contrazici (nici putin, nici mult). Chiar e asa cum prezinti in articol: e greu sa fii copil, o cazatura de pe piedestal doare si poate lasa urme. Si da, e de preferat copilul in varianta cu mintile intregi :) Eu subliniam cum unii parinti incarca bagajul micutilor in loc sa-l diminueze.
Da, la fiecare clasa sunt multe de corectat, de exemplu la a cincea-referinta din articol, sunt carti multe care atarna greu in ghiozdan si care... iarasi, mai bine nu mai zic continuarea :)
La clasa pregatitoare, la clasa I, la clasa a II-a (si la celelalte clase 'mici') sunt carti, caiete, auxiliare in format A4. Pai, sa le mănânce domniile lor autorii împreună cu cei de le-au dat aprobări pentru editare, tipărire. Să le mănânce cu spor, cinci mese zilnic, trei principale şi două gustări, dacă-i până acolo. Cum să dai copiiilor mici formatul A4 şi încă scris cu font mic, năcăjit şi puricos? E strigător la cer aşa ceva! În clasele 'mari' ce să le mai dea, poate format A3? Şi la liceu le-o da direct planşe, panouri, bannere, hă? (bun, nu mai zic si despre cum Nu le-au dat abecedare, nu mai zic despre meditatii). Bine ca au manuale digitale (alea de se invata din ele din varfu' degetului =)) ).
Ce-ar mai trebui pusi aia de le-a scos mintea manualele astea digitale sa aiba un orar d-asta asa, ca elevii, adicatelea du-te tu la scoala si cara-ti cu tine alte alea printre care si blocul de desen si, cu putin noroc, daca ai si sport tot in ziua aia, mai cara si echipamentul. Si iaca, de la 8 la 9 tine-te la 4 ace, hainele sa stea drept pe tine dar vezi ca de la 9 la 10 ai desenul, nu cumva sa versi p-acolo-sa apa cu vopsea. Dar stai, ca de la 10 la 11 iar ai o ora d-aia de scoala si vezi sa iti fie hainele drepte pe tine. P-orma du-te de la etajul 1 sau 2 si traverseaza curtea pana la sala de sport, ce conteaza ca afara toarna cu galeata, tu du-te ca doar ai ora de sport si vezi sa te echipezi repejor si la timp ca pauza e berechet de luungaa, cu totul e 10 minute. Cum? Abia mai respiri? Aha! Dar stai, ca dupa sport mai ai inca 1-2 ore de-alea de scoala, de-alea in care iar trebuie sa iti stea hainele ţais pe tine si eventual iti mai da un test, poate ai noroc de-o teza sau scapi numai cu mersul la tabla, ce mai conteaza ca hainele nu mai sunt asa de calcate si aspectul nu mai are cum sa fie ca ala de 4 ace dupa ce ti-ai atarnat prin vreun cuier la vestiar hainele (in caz ca le mai gasesti pe toate dupa ce se termina ora aia de sport).
In concluzie: orele astea de sport NU au ce cauta prin orar. Idem pentru orele de desen/muzica. Sportul este bun pentru sanatate, toata lumea trebuie sa faca miscare insa nicidecum in combinatia asta care e acum. Sportul, desenul, muzica sunt activitati foarte importante si sunt benefice atata timp cat nu le incurca pe celelalte (ore). Sportul, desenul, muzica se preteaza foarte bine ca activitati complementare, poate o scoala de vara, un club, o tabara, ceva, orice ce nu incurca (exemplu de incurcat in mod inutil e ala in care elevul n-are voce nici ureche muzicala si pace iar din cauza asta 'incaseaza' note/medii mai mici, care-i scad media generala. Alt exemplu e ala in care elevul poarta ochelari si, na, ce sa-i faci, veci-pururi n-are ce cauta la sport la anumite probe sau la jocurile de echipa/doar daca-si permit parintii sa-i ia lentile de contact).
Si, n-am zis nimic despre orele de Religie!
Daca spui ca ti-ar fi placut sa ma semnez, iaca, Anonim am fost si asa ma semnez in continuare :)
(un fel de Noni, 'noi Nu, niciodata, noi nu' daca stii cantecul sau macar poezia).
Deci ai vazut si ai inghetat instant! :((
Tocmai de aceea incerc sa ignor si imi fac si gorobetii sa inteleaga ca nu in asta sta viitorul lor de aur .
Degeaba , tot imi cere sa arat ca nu-s robot! Poate ca se aplica numai pentru cei ce vin de pe wordpress...nici nu stiu , dar tot cere.
Trimiteți un comentariu