Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

miercuri, 30 iulie 2014

Nu imi este rusine!

          La un moment dat, Iulia a scris pe blogul ei un articol despre rusinea la romani, articol unde eu am simtit nevoia sa comentez despre rusinea de a munci. Nu stiu  cum se face ca, de ani buni, e rusine sa faci anumite munci, care se considera a fi sub demnitatea ta ca persoana/functie, etc, in ideea in care munca nu e nedemna. Nu de putine ori am fost intrebata :"tu faci asta?" de parca as fi cersit pe strada. Nu am facut decat sa sterg balustrada/mana curenta pe scara blocului, sa matur la usa, chiar daca avem femeie de serviciu sau sa sterg de jeg interfonul de la intrarea in scara blocului. Jur ca nici macar nu mi s-a luat oja de pe unghii, atata efort am depus pentru asta. :))) Mi-a fost mai rusine de faptul ca sunt contemporana cu persoanele care m-au intrebat. 
          Ei bine, saptamina trecuta, dupa cum spuneam in postarea anterioara, am fost "maestru de ceremonii"  respectiv sef de santier in vopsirea/curatarea apartamentului care imi este loc de munca.  Executantul - sotul meu, ca d-aia l-am luat bun la toate :)))  Ne-am gandit noi sa luam ca ajutor un baiat despre care stiam ca-i muncitor si l-a mai ajutat pe sot cu alte ocazii. Nup, nu l-am luat. Cand s-a vazut omul rugat, a cerut 80 de lei pe zi (pe care i-am fi dat) cu mancare de trei ori/zi si bautura. Ce face??? Pai eu nu gatesc pentru mine, in fiecare zi, stau in bucatarie pentru altul? Nici gand, fac eu ce ar fi facut el, ca si asa trebuia sa pierd timpul la fata locului. Zis si facut. Am muncit de m-au durut locuri care nu stiam ca pot sa doara, dar avem un birou curat si proaspat. 
           In timp ce dadeam cu trafaletul de amorsa pe pereti, undeva in zona unui geam, trece o vecina si ma intreaba: 
-Ce faceti, zugraviti?
Eu: Facem putina curatenie
Ea: Pai dumneavoastra?
Eu: Da' cine? Vrei sa-mi dai o mana de ajutor?
Ea : A, nu, ca nu-i de mine munca asta!
Ei na! Sa-mi cada trafaletul din mana, nu alta! Ia uite unde era cucoana care isi stie valoarea. 
          In primavara, cand ne-am apucat sa punem ceva plante in gradina, o alta "idioata" (cum altfel?) ne-a intrebat daca o ducem chiar atat de rau ca sa fim nevoiti sa tinem si sa mancam din gradina.
       Voi intelegeti ceva din comportamentul oamenilor astia? De cand naiba suntem o tara de domni?  Uneori ma intreb daca nu-s eu plecata cu pluta. Cum naiba sa-mi fie rusine de munca? Da, recunosc ca am o imagine de doamna la birou, dar asta nu inseamna ca imi cad gradele sau sunt un om nedemn daca spal geamuri sau dau cu matura. Nu stiu cata vreme voi mai fi "doamna de la birou" ca mi s-a cam luat. S-ar putea ca peste o luna sa fiu femeia de serviciu pe scara, sa vind prune in piata sau sa dau peretii cu vinarom. Ce sa inteleg, ca-mi dispare caracterul si inteligenta odata cu scaunul de sub fund? Pai ca sa ajung la scaun am trecut prin a fi zilier la legat de vie, la cules porumb si struguri, prin a fi vinzator de inghetata, prin a lucra la covrigi, prin a dactilografia la masina lucrari si proiecte de nu-mi mai simteam  degetele. Muncile astea "nedemne" m-au facut omul de azi si m-au propulsat sa ajung pe un scaun la birou. De ce sa-mi fie rusine de munca?
          Ei bine, nu, nu imi este rusine de munca. Mi-ar fi mai rusine daca mi-as arunca mama in strada sau i-as lua pensia, mi-ar fi mai rusine daca as fura sau altele asemenea. 
          Voi ce parere aveti? Sunt sau nu sunt prea multi "domni" in jurul nostru?

13 comentarii:

cristina spunea...

mai, domni sunt toti in tara asta, nu mai gasesti unul dispus sa munceasca, chiar daca n-are ce pune pe masa.
rationamentul celor care te judeca e simplu: daca esti o doamna, inseamna ca ar trebui sa ai destui bani sa-ti permiti sa platesti un om sa faca treaba in locul tau. de aia se mira toata lumea cand te vede, ca nu-si inchipuie ca banii ce ti-au fost ceruti nu merita sa fie dati nici in ruptul capului si ca mai bine faci munca cu mana ta, ca nu-i rusine si nici bai si nici nu esti nesimtita sa te taxezi cat nu face, sa-ti ceri trei mese pe zi si bautura, ca nu s-a mai pomenit munca fara bautura de la decebal incoa'.

Anonim spunea...

Prostul pana nu e si fudul, nu se simte prost destul. E foarte multa prostie crunta in tara asta. Nu le e rusine sa fure, sa bea pana cad jos, sa-si bata nevasta sau altele, multe, dar le e rusine de munca. E plin de "licentiati" agramati care fac umbra pamantului degeaba, asta cand nu provoaca necazuri din tampenia lor. Nu stiu ce-i cu oamenii astia, Cristina, dar cel putin mie mi se pare ca ne prostim tot mai grav.
Felicitari pentru tot ce faci! Ma simt si eu un pic mai bine cand te citesc...

Ana spunea...

Fata me...io-t' inteleg perfect nemultumirea...si nu cred ca esti singura ce a avut parte de astfel de intrebari stupide...Putini oameni inteleg ca gradinaria poate fi o pasiune , si nu ca sa supravietuiesti din ea...dar aici ar trebui sa consideri ca oameni ce traiesc din gradinarit sunt oamenii cu adevart saraci...Uite , stiu un medic cardiolog , un profesionist ce opereaza pe cord deschis bebelusi proaspat nascuti un om ce strabate continetul oriunde este chemat si opereaza chiar si benevol , fara sa ceara bani , e o personalitate , desi refuza sa se vorbeasca despre el , traieste pe picior extrem de mare din toate punctele de vedere , dar omul asta , in timpul liber , este om...de o modestie cum rar intalnesti , un om care cultiva tomate si florile alea exotice , nu stiu cum naiba le spune....Pe bune ca e pasionat de rosii....cultiva multe soiuri , le si mananca , insa asta e pasiunea lui....Dar , din fericire pentru el , desi vine des si la Bucuresti si la Cluj , locuieste intr-o tara civilizata ,fiind vecin cu regele Mihaita al nostru :D
Uite ca am divagat...dar parerea mea este ca te superi degeaba...Da , stiu , exista posibilitatea ca oamenii aia sa inteleaga gresit si sa iti duca vorba...gen "o sti pe doamna Cristina ,?am vazut-o cum matura scarile la bloc! vaaai , saraca!" :)))))))))))))
Asa sunt oamenii simpli , Cristina , oamenii ce nu cunosc mai departe de coltul strazii , nu ai ce le cere si sunt oameni ce se complac in rutina zilnica din care nu ii scoti nici cu politia militara. Da-le peste nas cand te calca pe bataturi! E cea mai buna solutie...mai bine fi scorpie , decat "saraca doamna Cristina!".... ca stiu ce spun! :))
Pup sa treaca supararea!

Anonim spunea...

Ma simt si eu un pic mai bine cand te citesc, cum bine s-a spus mai sus. Plus ca nu imi este rusine sa te citesc asa cum mi-ar fi daca i-as citi pe unii care este ei.

simf spunea...

trei mese pe zi, da-da, daca ma plateste sa-i gatesc.
de munca nu mi-e rusine, mi-ar fi rusine insa sa traiesc din ajutor social sau din pensie pe caz de boala cand io-s sanatoasa. sau sa fur. sa mint. sa cersesc.

Unknown spunea...

Da, in Romania sa castigi bani munciti e rusine...asta e mesajul dat de sus pana jos...sunt priviti cu admiratie "descurcaretii"! Iar cei lenesii, desii nu au...stau si viseaza la para malaiata care o sa le cada candva....

CCristinaC spunea...

Comentariile voastre sunt o bucurie pentru mine. Imi dovedesc ca nu sunt dusa cu pluta si ca inca mai exista oameni care inteleg ca munca e normala.
Sper ca generatiile viitoare sa nu mai considere munca o rusine, altfel ... adio pensie, adio azil decent :)))))

simf spunea...

aaa, tu inca iti faci iluzii de trait din pensia de la stat?:) si de-ar munci absolventii fara bac carora le platim ajutorul de somaj (dar ei refuza orice loc de munca e sub macar sef de proiect), economia romaneasca tot nu ne-ar putea sustine. cand vor iesi la pensie decreteii va fi jale. nici suedia n-ar putea sustine o asa masa de oameni pensionati simultan.

CCristinaC spunea...

Simona, glumeam :) Nici macar nu visez la o pensie. Sper macar sa gasesc o posibilitate de finantare pentru virsta cand nu o sa mai pot lucra la flux continuu.

simf spunea...

asa, asa, ca doar de-aia sunteti proaspat mosieri:)
cum e in toscana?

CCristinaC spunea...

Ca in vise :)))

anca spunea...

Eu n-as matura scarile blocului ca nu sunt asa de harnica, dar adun hartii daca sunt pe scari si le pun in gunoi la mine. Pe mine asta cu trei mese m-ar demoraliza de tot, pai nici pentru copilul meu nu fac trei mese:d,nici n-as sti ce sa le gatesc si probabil m-ar ajunge la pret cat ar manca la restaurant. Acum cred ca si din cauza comunismului - mirajul orasului muncile se impart in "curate" = cele de la oras unde stateau domnii si sub demnitatea unora cele brute de la tara; munca fizica fiind subevaluata.

CCristinaC spunea...

Anca, a trebuit sa matur scarile, pentru ca un vecin de la et.4 coborise cu molozul din casa (reamenaja) si ii cursese din sac. Riscam sa intru in casa cu gunoiul lui. Nu voiam sa-i fac observatie pentru ca nu as fi avut cui. Nu ma deranjeaza sa matur, mi se pare chiar relaxant, dupa o zi de lucru cu publicul. E deranjanta, in schimb, rusinea de a munci, dar nah, nu putem schimba mentalitatile peste noapte... :)