Așa cum se spune în popor că "dacă ai vite ai și pagubă", eu aș spune că dacă ai teren ai și multe de făcut. Si dacă nu ai, le inventezi :)))
Pentru că atunci când mergem la gradină nu stăm doar două ore ci stăm de n-am mai pleca, s-a impus construirea unui wc. Mai știu eu, tot de la bătrâni, că la o curte nouă e musai să faci întâi buda și apoi gardul :))) și, pentru că socrul meu ne-a lăsat ca budă o coșmelie nefuncțională, la vecini nu ne putem duce prea des iar frunza în vie nu a crescut încă :))) am hotărât să ne apucăm de construit un wc. Dintr-ala de fund de curte, care m-a speriat întotdeauna și mi-a frânat mutarea la sat, în urmă cu ceva ani :))) Ei, și țin-te discuții despre ce și cum trebuie făcut. Nu numai intre mine și soțul meu, da' să vedeți ce de sugestii avem de pe la vecini. Că fă-l cu apa, că fără apă, că fă-l cu vas wc, că fă-l budă turcească, că din placaj, că din osb, că ușa la vest, că la răsărit... Într-un final am zis că-mi trebuie un wc "viper" să-și schimbe forma după cerințe. Măi lume părea că ne apucăm de construit Castelul Peleș, nu o amărâtă de budă :)))
Si am început... cu groapa făcută de un vecin, pen' că era omul în concediu și tot îl lua mumă-sa la pus strate :))) Si a săpat omul cu simt de răspundere, groapă adâncă de doi metri în care tronează vreo treizeci de cm de apă. Dap, a dat de apă la doi metri. Vestea ne și bucură, pentru că înseamnă că putem face o fântână fără mari probleme, dar ne și întristează, pentru că, se pare că nu vom putea face beci și zău că mi-l doresc. Am înțeles că există cumva un mod de a izola, dar mai vedem. Până una alta, să terminăm cu buda.
Sâmbătă, chiar dacă bătea vântul, ne-am mutat din nou la curte, unde soțul a cărat și depozitat pământul de lângă groapă, iar mama și cu mine am pus fasole teci fideluță, galbenă și verde, castraveți și dovlecei. Bineînțeles că s-a impus să mai dau la cazma o porțiune de teren, ocazie cu care a râs familionu' de mine, pen că apăs cu piciorul drept pe cazma și întorc brazda spre stânga. Nu știu ce-i de râs, dar cum și mama și soțul sunt crescuți la țărănoaia, or fi știind ei ceva. Mă puneau să apăs cu piciorul stâng, dar nu merge, nu am forță.
Cu ce credeți că am udat plantele din gradină? Cu apa din groapa pentru budă. Cică trebuie scoasă apa, mai săpăm până la stratul de pământ următor, punem piatră de râu și abia apoi ne putem apuca de construcția de suprafață :)) pentru care trebuie turnata întâi placa de ciment. Hopa! Începem cu placi de ciment. Nu v-am zis? Castelul Peleș :))) Mă bate gândul să pun o plăcută cu "Peleș" pe ușă să zic ca m-am... (pardon) în Peleș :)))
Ei, dar și duminică și azi a plouat. Oare ce o fi în groapa mea? Ati ghicit.... apă. :))) Am pus noi o mare tablă, dar tot s-a prelins că doar e apă.
Si uite asa, măi lume, începe aventura construcțiilor prin curte, cu buda, lângă care urmează să facem și o magazie din lemn pentru ținut uneltele, iar mai spre vară urmează să facem gardul de la drum. După cum spuneam, ai teren ai și de lucru. :)))
In final, as vrea să mai plantez zilele astea niște boabe de fasole, dar a mea mamă zice că nu, pen' că e Săptămâna Floriilor și ce pui în pământ doar inflorește dar nu rodește. Voi ce ziceți? Să pun sau nu?
9 comentarii:
habar n-am daca sa pui sau nu, dar daca mama ta asa zice, s-o ascultam.
Cred ca o s-o ascult vrand nevrand, ca, la ce program am saptamana asta, nu ajung sigur la curte :)))
Pai daca infloreste, pune de niste flori! Sa nu-mi zici ca nu pui si flori prin gradina ca nu-s de mancare!
Mai, buda s-o faceti ca la carte ca e temelie la casa omului, sa fie confortabila, maricica, nu degeaba i se mai spune si "tron", tron sa fie!Asa stiu eu de la un director pe care l-am avut candva - cel mai mare respect pentru buda avea!
Spor in continuare si sanatate! Tare ma bucur pentru tine, Cristina!
Maria, multumesc!
Am pus si floricele, cum sa nu! Tinand cont ca duminica ma prezint la Simonia Lalelelor,e clar ca o sa mai pun :)))
Buda o sa fie mare dar confortabila... probabil mai putin, tinand cont ca e in fundul curtii :)))
Ce? Cum? Care simfonie? Nu glumi, ca nu vreau sa ratez momentul, cer cu tarie detalii, cand e simfonia si nu ziceam ca ne intalnim????
referitor la dorinta ta de a avea pivnita...drept e ca-i tare buna la casa omului,dar daca e apa asa de aproape mare grija pt ca pinza freatica e sus rau si la fiesce ploaie intra in pivnita si nu-ti doresc...stiu ce zic....si noi am patit asa nestiind ,deci tre sa studiati bine problema pt ca o casa o faci odata in viata....!pup,Mirela
Sotul zice ceva de nu stiu ce izolatii. O sa studiem bine problema. Mi-ar parea rau sa nu am beci, dar ma lipsesc daca e sa nu-l pot folosi :)
Dacă pânza freatică e atât de aproape de suprafaţă beciul trebuie făcut la oarece distanţă de casă, ca o construcţie individuală care neapărat trebuie să aibă drenaj eficient (sau ca o construcţie situată dedesubtul unui acaret, nicidecum dedesubtul unei case pentru locuit). Tot din cauza apei freatice trebuie avut mare grijă şi la construcţia 'peleşului personal' ca să zic aşa, să nu se infiltreze de acolo în pânza freatică şi pe urmă să ajungă în vreo fântână a cuiva sau chiar a viitoarei vostre fântâni. Chestiunea cu izolaţiile e destul de relativă, nu cam dă rezultatele aşteptate, din păcate.
În fine ar mai fi multe de zis dar mă opresc că am scris prea mult şi nesolicitat dar nu-s de vină că tonul era deja dat când ai postat că aţi primit n-şpe sfaturi aşa că hop şi eu cu unele :))
Ei lasa, ca din multe sfaturi scoti ceva ce-ti foloseste pana la urma :))) "Pelesul" urmeaza sa fie ceva mai adanc, se va sapa pana la stratul urmator de pamant, mai jos de prima panza de apa. Se va pune niscai piatra de rau si alte cele, ca n-am mai ascultat, ca deh, sunt femeie cu naframa :))) De contaminat nu se pune problema pentru ca vecinii au fantanile facute la al treilea izvor si cumva, nu pe linie cu noi, noi urmand sa avem gospodaria in zona gradinilor si nu curtilor lor.
Beciul ar fi fost prevazut a fi pus sub garaj, care ar fi o cladire separata de casa. Bine, toate astea ni se vor spune la studiul geo, banuiesc :)))
Trimiteți un comentariu