Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

luni, 2 decembrie 2013

Cum ne-am petrecut 1 decembrie

         Ne-am petrecut 1 decembrie noi doi și colica renală care nu mai trecuse pe la noi de vreo șapte ani. S-a gândit să vina sâmbăta seara, pe la orele 23, ca la club. Deh, e prietena soțului meu, vine când vrea ea. Noi, învățați cu telefoane prealabile, nu am fost nepregătiți de așa musafiri. Pentru tratație am avut doar ceva nurofen, fiole și tablete de algocalmin. Nu obișnuim să ținem cine știe ce medicamente  în casă, asa că doamna colică renală nu s-a liniștit și nu ne-a lăsat pe niciunul să dormim. L-a plimbat pe soț din dormitor în baie, în bucătărie și înapoi în dormitor. Credeți că a fost de ajuns? Nuuuuuuuuu... A vrut plimbare și în dormitor. Din pat pe carpeta, apoi în pat, când la un cap, când la altul, când pe dreapta, când pe stânga, când fără pernă, când cu două perne, când drept, când cu genunchii în gură...
         Pe la doua noaptea, l-am rugat pe soț să mergem la ambulanță, că doar ieșim pe ușa blocului, facem zece pași și intrăm în curtea ambulanței. Nu a vrut, pe motiv că nu pot să-i facă nimic, că nu mai au voie. Păi sunăm la 112 ne înregistrăm și facem calmantul. Nup, n-a vrut. Am vrut să-i pun sticle cu apă caldă. Nici asta nu a vrut, pen' că i-a zis lui nu știu cine, că mai rău ii face. Bineînțeles că a uitat că și la spital i-au făcut la fel. Într-un final, pe la șapte dimineața, mi-a zis că nu se mai poate mișca. Nu știu cum au zburat cele 100 de kile ale mele din pat la șifonier, m-am îmbrăcat la chibrit, ca la armată, și am ieșit pe ușă. El mai mormăia că "unde te duci, lasă oamenii în pace". Eu, bineînțeles, draguță ca de obicei sub un car de nervi, i-am zis printre dinți:"Te găsesc toți dracii! Nu-ți permit să mori cu zile, lângă mine, pentru încăpățânarea ta. Sunt prea tânără ca să rămân văduvă!" Si am ieșit. Deh, sunt olteancă aprigă. :)) M-am oprit la ambulanță. Ii știu pe oameni și mă știu și ei, că suntem vecini de mulți ani. A trebuit să sun la 112, ca de aici  să transmită comanda  la  centrul de ambulanță, la ușa căruia eram eu.  Sincer, nu știu cit a durat toată aceasta convorbire/pregătire, dar mie mi s-a părut mult. Posibil să greșesc pentru ca eram agitata, dar, mai târziu am văzut ca domnul asistent (doctorul nu venise) avea un teanc de hârtii pe care recepționera (probabil) a trebuit sa le întocmească. Știu ca puteam sa aștept acasă, dar mi s-a părut de bun simț să merg la ei, să le spun ce și cum și să-i conduc la pacient.
          Si a venit domnul asistent cu geamantanul de medicamente. I-a luat tensiunea  și i-a făcut intramuscular  un cocteil de trei calmante, a completat hârtiile și a plecat la treaba lui. Nu a vrut soțul meu să-și ducă "amanta" la spital, pe motiv că își poate aplica tratamentul acasă. E drept că, tot din experiență, știm ca diferența constă în faptul că la spital i se puneau calmantele în perfuzie nu intramuscular. Ne-a zis omul că ar mai fi mers făcut nu știu ce calmant, dar, pentru că nu a sosit medicul, nu poate aplica el acest medicament. Mama mă-sii de treabă. Mori cu medicamentele în mană, pen' că ăla de știe ce să-ți facă, nu iți face din cauza unor protocoale tâmpite. Bine, asta cu protocoalele pleacă tot de la pacient, sau de la moda de a da medicul în judecata că te-a făcut bine. Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, nu?
          Acum suntem pe tratament, vechiul tratament care l-a pus pe picioare pentru vreo șapte ani Mai are doar o ușoară jenă, dar încă nu cred că a eliminat calculul. E sub efectul no-spa tablete, care sunt cuprinse în tratament.  Știm, de la analizele trecute, că dumnealui e predispus genetic la făcut calculi renali și că trebuia adoptat un anumit mod de viată. Păi l-a adoptat o perioadă și a renunțat. Nu are voie băuturi acidulate, el e singurul din casă care bea cola și apa minerală/carbogazificată. Apa de la robinet (care e foarte bună, fiind extrasă din pământ, nu din râu) ii face rugină, cică. Nu are voie abuz de sare, el ar fi în stare să lingă drob, ca vaca. Nu vreți să știți ce discuții avem pe tema asta, eu nefiind o iubitoare de sare. A fost sfătuit să limiteze consumul de carne, el e după zicala "nici o masa fără carne". Un fel de mâncare trebuie să aibă carne, la masă. Știu că eu fac mâncarea și că ar trebui să mănânce ce gătesc eu, dar... soțul meu gătește carne și mă lasă pe mine cu spanacul :))
          Va închipuiți că m-am abținut și nu i-am reproșat că face cele de mai sus? Nuuuuu, că dacă nu-i zici la timp, degeaba zici când ii este bine. Știu eu ce am la ușa casei. :)))  Trebuie să înțeleagă că asta e realitatea și că oricând poate trece prin criza. In pana mea... asta înseamnă să fii predispus genetic. 
          Da' urmează să mă răzbun :))))))))) Dacă îl mai ia vreo mare durere, eu ii fac calmantul. N-am făcut în viața mea, o injecție cuiva, da' e cazul să învăț. Teoretic știu tot, cu practica sunt zero. Nu vă închipuiți că am învățat de pe net. Mi-a explicat cineva cu experiență și, dacă pițipoancele astea care cică termină o scoală de asistente la fără frecvență, pot face o injecție, eu de ce nu as putea? Bine, cred că soțului meu ii va trece  instantaneu, doar la gândul că va trebui să-i fac eu injecția :))))
          Si uite asa, am demarat în luna sărbătorilor cu probleme medicale, da'...las' pe mine (ca în reclamă) că până sâmbătă ori îl pun pe picioare, ori îl plantez la spart calculul renal cu laserul. :))) Oricum, trebuie să ajungă la un ecograf.
          Vouă vă doresc să aveți o luna decembrie cu sănătate, pace, liniște sufletească și pregătiri vesele pentru sărbători minunate!

12 comentarii:

Anonim spunea...

Ioiii...multa sanatate si insanatosire grabnica...!!!
Sper sa inteleaga al tau ( desi banuiesc ca-s sanse minime din tot ce ai scris) ca nu e de joaca.

Stanuta spunea...

Sanatate, sotului si tie rabdare, Carmen!


Eu is cititor fara blog, sa stii ca citesc cu drag pe aici.

CCristinaC spunea...

Ana,saru'mana! Eu sper ca sotul sa mai inteleaga si el, ca doar a mai imbatrinit, ar trebui sa aibă mai multa minte, nu? :)))

CCristinaC spunea...

Stanuta, multumesc si te mai astept pe aici! :)

Anonim spunea...

Pai exact, no-spa forte, de 80, cu algocalmin sau ibuprofen de 400, baie calda, sticle calde, sa nu consume lichide in criza dar intre crize sa consume multe lichide, mai ales apa aia buna, dar si un ceiut de codite de cirese, matase de porumb, galbenele... Si vezi de rowatinex capsule gelatinoase (nu alti inlocuitori, rowatinex). Merge si midocalm in criza. Stiu ca folosesc, nah, predispozitie si la mine!!! Am ras ca de obicei ca scrii tu de nu poate ramane omul serios nici in cazuri d-astea, dar sa stii ca e tare dureros si un pic, doar un picut periculos. Sa faca ecografie, daca stii ca doctorul interpreteaza bine, nu ca ala de i-a zis maica-mi ca sta bine cu splina (care nu mai e din cauza de scos la operatie)!
Te pup si va doresc multa sanatate si sa rezolvati rapid si bine problema!

CCristinaC spunea...

Maria, i-am luat ceai special, de la farmacie, un mare amestec de plante, care are si codite de cirese, matase de porumb si multe altele. Aici ne-am certat ca voia sa-l bea dulce. :))) Si da, ia rowatinex, cu ciprinol, uricol si no-spa forte. De durut, stiu ca doare, dar ma deranjeaza incapatinarea lui de a nu cere ajutor, cind e cazul. Ma enerveaza ca se gaseste sa fie erou taman in criza :))) Ieri i-a fost mai bine, desi, aseara parea ca face iar o criza. Intr-un final s-a linistit si a dormit toata noaptea. Dureaza pina ii pleaca "bolovanul".
Zici de ras? Pai daca nu fac haz de necaz, ma apuca pe mine pandaliile, asa ca, avem probleme, hai sa râdem de ele.
Te pup si eu si iti urez sa nu mai ai crize nici tu, cu toata predispozitia ta.

Anonim spunea...

Eeeee....nu stiu daca are mai multa minte...chiar daca imbatraneste.Ma uit la colegul meu de apartament : in vara face 50 , are diabet , ia medicamente si il doare la...banana , haleste orice si tot ce prinde...degeaba iam zis ca daca ramane fara membre il abandonez la azil sau nu au decat sa ii poarte fratii de grija...crezi ca intelege?

CCristinaC spunea...

Ana, eu i-am zis ca-l înapoiez acolo de unde l-am luat, respectiv la muma-sa, ca la azil costa :)))))))

simf spunea...

no-spa si piafen/algocalmin, cocteil eficient cand iei durerea din pripa.
nu cere ajutorul si nici nu-l accepta cand chiar are nevoie (decat cand practic nu mai poate), daaar daca il loveste un pui de guturai e cel mai bolnav om de pe planeta?:) (dl meu asa face)

hai sa vedem si partea plina a paharului (ca tot suntem amandoua optimiste): o sa aveti sarbatori linistite, cu muraturi putine si carne de pui, fara amante crize in vizita si patinaj artistic cu ambulanta pe zapada.

CCristinaC spunea...

Simona, amestecul de calmante l-a facut asistentul de la ambulanta. Sicur no-spa cu algocalmin si nu mai stiu ce, dar sigur nu piafen, pentru ca nu sosise medicul si el nu avea voie. Cu guturaiul, ai mare dreptare, iar daca il doare putin capul e nenorocire mare :)))
Sper si eu ca vom avea sarbatori linistite, pe care, anul asta, le vom petrece acasa. Nu am chef sa plec niciunde. Sa ai si tu parte de sarbatori linistite, ca tare mult conteaza linistea asta!

corina spunea...

Vai stiu ce-nseamna toate astea am si eu pe domnul sot tot la fel.
El a facut pana acum doua litrotritia. Prima pe jos pe orificiu, iar a doua intins pe un pat iar undele ii spargeau calculii.
A trecut cu bine amandoua fazele si avem cam aproximativ un an de la ultima. De doua zile ma sperie spunandu-mi ca il deranjeaza spatele...(rinichii)contactul cu frigul.
Insanatosire ii dorim!!!

CCristinaC spunea...

Corina, saru'mana! Nu am ajuns inca la litotritie. Deocamdata raspunde la tratament.
Sa speram ca sotul tau are doar o jena si nu o problema mai grava. Doamne fereste de probleme cu sanatatea!