Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

duminică, 13 ianuarie 2013

Duminica filozofală

Azi filozofez. Nu prea mult, căci ce e mult strică, și nici prea adânc pentru că nu am pregătirea necesară. Doar așa, la nivel de om care refuza să creadă orice și refuză să înceteze a gândi
Pentru că îmi este mai bine cu televizorul pe post de mobilă și ii dau drumul foarte rar, am fost "pusă la curent" cu cele întâmplate în media, de către prieteni. Mi s-a adus la cunoștință că la o anume emisiune tv, Oreste a avut o discuție cu purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române și, cum părerea mea despre Oreste este una bună dar și pentru că-l știu pătimaș, am căutat azi înregistrarea emisiunii și iată ce am găsit:
Discuția începe de la incinerarea lui Sergiu Nicolăescu și de la faptul ca ilustra noastră instituție bisericească a refuzat să-i facă slujba de înmormântare. Mi se pare normal să refuze, pentru că oamenii mai aveau nevoie să iasă ca păduchele în frunte și, ce prilej mai bun de a o face, dacă nu înmormântarea unei celebrități? Se putea recomanda, până la urmă, slujba pe care o fac și la sinucigași și se termina nebunia. Eu înțeleg ca BOR funcționează după niște legi și ritualuri, dar orice lege există pentru a fi încălcată sau modificată. :))) Că legile și ritualurile lor nu se mai potrivesc cu omul modern, este o altă poveste. Ținând cont că locurile de veci sunt din ce în ce mai puține și curând nu vom mai avea loc de îngropăciune, arderea cadavrului și îngroparea urnei va fi soluția ideală. Să mai aducem în discuție faptul că, din cauza conservanților pe care ii halim zilnic, nu mai putrezim în 7 ani ci în 20 de ani, ca pungile din plastic? :))) Da, dar ar dispărea mafia locurilor de veci, și nu prea cred că se vrea asta, nu?
O altă întrebare a mea (ca deh, sunt femeie cu părul lung) ar fi: de ce mama zmeilor avem nevoie de toată circoteca de la înmormântări? Eu m-aș lipsi frumos și de taica popa. Ar fi de ajuns o rugăciune spusă cu sufletul deschis către Dumnezeu și gata. Sunt atâtea cazuri de oameni îngropați fără un preot, să cred că au ajuns direct în Iad?
Înțeleg că în orice societate e nevoie de un om care să fie păstorul oilor,  care să le îndrepte pașii către Stăpânul turmelor,  dar nu înțeleg de ce păstorul pune oilor ochelari de cal și le îndreaptă către haita lupilor. Si în cazul ăsta, eu, ca o oaie proastă, ce să fac? Să merg cu turma sau să-mi iau crucea-n spinare și să caut calea și adevărul în altă parte decât în cadrul turmei? 
Să revenim la videoclip. :) Întrebările lui Oreste adresate reprezentatului BOR, sunt, pe scurt, de ce ar avea nevoie Instituția BOR și reprezentanții ei, de bani și bogății, de ce vor aceștia să stăpânească lumea și de ce nu dau dovadă de mai multă înțelegere față de oile rătăcite. De la reprezentantul BOR am înțeles că are o livadă maaaaare și a cotit-o după toți vișinii. :)))Părerea mea: doar cei cu avuții vor reuși să manipuleze masele ca pe niște păpuși de lemn. Vor să stăpânească lumea, pentru că, deși pare ca ii slujesc lui Dumnezeu, au uitat cu desăvârșire de El și se cred deja stăpânitorii lumii. Nu dau dovadă de înțelegere și iubire față de semenii rătăciți, pentru că nu mai știu ce înseamnă asta. Au pierdut aceste sentimente când au ales să se închine regelui ban. Si mă opresc aici. Am oarece pregătire și exemple să-mi susțin părerile, dar poate părea ca întrec măsura. Si cum echilibrul este totul... :)
Eu sunt convinsă ca Oreste știe răspunsurile la toate întrebările puse, dar mi se pare a fi naiv dacă se așteaptă să primească de la instituția BOR răspunsurile corecte. :) In alta ordine de idei, cred că greșesc când spun că Oreste ar fi naiv, el încercând de fapt, să ne pună nouă, celorlați, mintea la muncă, să începem să gândim.
 Dovada aici
Una peste alta, pentru mine faza cu "suspendarea harului" a fost cireașa de pe tort. Cum pana mea, să suspenzi harul? Să înțeleg că te duci cu valiza de bani, il iei de la vânzătorul de har (uite banu' dă-mi haru') și dacă nu ești umil și servil, BOR ți-l suspendă. Il și vad agățat de lustră. :))) Da miru din fruntea maneliștilor când îl suspendă? Mă opresc, pentru că încep să fac haz de necaz și s-ar putea să-mi oale în cap :)
Eu sunt conștientă că există și oameni aleși, înzestrați cu har de la Dumnezeu ( nu de la BOR) care sunt sau nu preoți și care ar fi pentru noi toți, modele de urmat, însă din cauză că sunt mult mai mulți cei care doar se cred cu har, cei aleși nu se mai văd. Știu că nu există pădure fără uscături, dar de data asta  nu se mai vede pădurea de atâtea uscături. :(
Încercând să fac ce e bine pentru mine, în urmă cu ceva ani, am ales să îmi schimb viața și să încerc să fiu așa cum cred eu că ne-a învățat Isus Hristos. Am încercat zic, pentru că încă nu am reușit să fac prea multe. Mediul în care trăiesc este o adevărată ispită pentru mine. Una dintre convingerile adoptate e aceea că nu am nevoie de bogații materiale. Nu am nevoie de nu știu cite imobile, mașini, opere de artă, nu am nevoie de aur, nu am nevoie de prea mulți bani pentru a trăi. Si dacă eu încerc să trăiesc asa, să nu mă concentrez asupra bunurilor materiale ci asupra spiritului, să caut să trăiesc în armonie cu mine, cu Dumnezeu, cu Mama Geea, cu natura și cu semenii mei, care ar trebui să fie poziția mea față de Biserica Ortodoxă Română, ai cărei reprezentați știm cu toții ce comportament au?
Na, ca m-am aprins și am scris ditamai foiletonu' :))) Mă duc să îmi ajut soțul să facă chiftele :)
Si ca finalul dizertației să nu fie brusc și pentru că sunt o fire optimistă, sper cu toată ființa mea, că lucrurile se vor schimba în bine. :)
Să aveți o săptămână frumoasă și liniștită!

9 comentarii:

Unknown spunea...

Mie mi-a placut aia cu "orice lege există pentru a fi încălcată sau modificată" - perfect romaneasca, de aia ne si merge atat de bine, nimeni nu respecta nimic, totul e negociabil.

Maria spunea...

Am ras cu lacrimi!! Deci am ras de ma dor falcile!!! Pai daca a suspendat harul, ce vrei tu?! Ce poti sa mai vrei?!!! Ne-am lamurit ori ba?!! Probabil nu-i de ras, dar nu vad cum am putea rezista altfel!!!

CCristinaC spunea...

Laura, nu este perfect romaneasca zicerea, ci perfect omeneasca, as zice eu. Legile facute de oameni pentru oameni se pot schimba si modifica. Doar cele 10 porunci ale Tatalui completate si acestea de Fiul, trebuiesc sa fie de capatai. Daca am trai dupa aceste porunci, ce nevoie am avea de alte legi? Am face Rai pe pamant. :)

CCristinaC spunea...

Maria, ce mai putem zice? E de rasu' - plansu'. Oricum, voi aprofunda cercetarea, sa aflu cine le da haru' asta suspendabil :)))

Unknown spunea...

Nu e chiar atat de omeneasca pe cat ne place sa credem, sunt societati mai civilizate ca ale noastre in care regulile sunt reguli, se respecta fara atat logoree ca la noi si lucrurile merg struna. La noi, cum ne impiedecam de o regula care ne impiedica sa ne facem cum ne taie capul, cum cautam motive sa incalcam si sa iasa tot cum vrem noi. De ar fi adevarat si chestia cu cele zece porunci, ar fi ok dar chiar si acolo comentam. Uite de pilda tu ai scris de nu stiu cate ori cum faci curat in ziua de odihna, sa respecti ziua de odihna a Domnului este una din cele zece. Fara suparare o zic, ne merge cum ne merge pentru ca de la vadica la opinca nu respectam nimic si n-avem nici o randuiala.:)

CCristinaC spunea...

Laura, da-mi voie sa nu cred ca exista vreo societate unde regulile sunt reguli. Nu exista padure fara uscaturi, nu? Nici nu sustin ca-i bine sa facem cum ne taie capul, insa uneori legile trebuiesc adaptate. Nu poti trai azi dupa niste legi facute in evul mediu. Cumva, trebuiesc aduse la realitate, dar asta e un subiect pentru legiuitori si eu nu sunt unul dintre ei. :)
Legat de ziua de odihna, Domnul nostru a zis sa lucram sase si sa ne odihnim in a saptea zi. Ca aceasta e ziua de Duminica, stim ca e hotarit prin lege, de catre Imparatul Constantin, undeva pe la 320 d Hr.(nu prea le am cu datele, s-ar putea sa gresesc). Si atunci de ce nu ar putea sa-mi fie ziua de odihna joi? Glumesc :)
Stiu ca nu sunt perfecta, dar mai stiu si ca nu lucrez in camp duminica, spre exemplu. Daca dau cu aspiratorul sau calc duminica, pentru mine nu inseamna ca am incalcat porunca. Nici daca as tricota ceva, spre exemplu, pentru ca atunci cand lucrez de mana am timp sa ma si rog si, in linistea mea am convingerea ca reusesc sa comunic cu Tatal. S-ar putea sa nu fie asa, dar ... "fericiti cei saraci cu duhul" :)

admin spunea...

Cristina, mie-mi place tare stilul tau haios de a povesti, de multe ori am ras citindu-ti intamplarile povestite cat mai "colorat" posibil :))))

Postarea asta m-a intristat ...
( dar asta nu inseamna ca-mi place mai putin de tine ! )

As vrea numai sa-ti scriu referitor la ziua de duminica (la care te-ai referit aici, in comentarii).

Crestinii au sarbatorit duminica drept zi de odihna chiar de la inceput, nu de la anul 320 si ceva.

Sunt cateva motive pentru care crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua de duminica:
- e ziua in care a inviat Domnul ("prima a sambetelor", adica "ziua intai a saptamanii"; Matei 28, 1-7 si Marcu 16, 2);
- e ziua in care S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli (Fapte 2, 1 s. u.).
- e ziua in care s-a oficiat inca de la inceput, in Biserica crestina, "frangerea painii", adica Sfanta Liturghie.
[am copiat motivele din catehism, eu n-as fi stiut sa dau cu precizie numerele versetelor]

Sf. Constantin cel Mare, ca imparat al Imperiului Roman (si crestin), a putut sa proclame ziua de duminica ca zi de odihna printr-o lege (care era valabila si pentru crestini, si pentru necrestini).
Deci nu a hotarat el ca duminica e ziua cea mai potrivita pentru odihna, ci a facut-o numai sa fie recunoscuta si de stat, printr-o lege.

Si cand lucrezi la camp te poti ruga lui Dumnezeu pentru ca e o munca destul de monotona ce-ti solicita mult bratele, dar iti lasa mintea libera, sa se gandeasca la orice. Deci ai putea sa lucrezi la camp si duminica (daca facem analogie cu explicatia pe care ai dat-o pentru lucrul de mana)
Cu toate astea, constiinta iti spune sa nu faci asta.

Cand vine vorba de sarbatorirea duminicii, munca nu este impartita in munca grea (care sa nu se poata face duminica) si munca usoara (care sa se poata face duminica). Si daca aspiri sau calci, sau muncesti la camp, sau iti rearanjezi hainele in dulap, sau cosi, sau speli rufe ... tot munca este.

Sper ca n-am scris in vreun mod care sa te supere sau enerveze, mi-ar parea rau pentru ca-mi esti draga.

Sa ai o zi frumoasa!

CCristinaC spunea...

Maria, draga mea, departe de mine gindul de a ma supara. Fiecare are liberul arbitru si e liber sa aiba o opinie.
Citat din Geneza: "Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut."
Daca duminica e prima zi a saptmainii, sa inteleg ca ar trebui sa ma odihnesc sambata, nu? :)))
Pe de alta parte, imi este foarte greu sa cred ca Dumnezeu sta cu pixul in mana sa ma taie din catastif pentru ca am lucrat duminica. El e mai mult decit spun cartile si slujitorii Lui. Opinia mea. :)

admin spunea...

Pai da, chiar asa a si fost la inceput, in Legea veche, stii ca evreii aveau Sabatul, adica sarbatoreau sambata ca zi de odihna. Apoi a venit Legea noua, prin Hristos si crestinii nu mai sarbatoresc sambata, ci duminica - din motivele acelea.
Sa pastram ziua de odihna e si una din cele zece porunci.
Si gata, nu mai zic.

Nu vreau sa crezi cumva ca am scris ca sa te trag de urechi, ar fi culmea :), eu am bârnele mele din ochi si-s multe. Am vrut numai sa-ti dau o alta perspectiva asupra convingerilor tale.

Sa ai o zi frumoasa!