Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

duminică, 15 ianuarie 2012

Alimentație sănătoasă - atât cât se poate

Urmăresc de ceva vreme blogul economisim.info și imi dau seama din postările Iuliei că, în ceea ce privește mâncarea ceva mai sănătoasă, stăm (ceva) mai bine, noi cei din provincie, decât cei din marile orașe ale țării. Să exemplific. 
Astăzi, fiind duminică și având nevoie de ceva provizii, am pornit la braț cu soțul meu, prin gerul dimineții, către târgul de legume/fructe/cereale/animale. Prefer să merg aici și nu în hipermarket pentru că la târg vin oamenii din comunele învecinate și vând din ceea ce produc în gospodăria lor. Sunt și comercianți, din cei care iau dintr-un loc și vând în altul, dar p-ăștia îi știm deja. Pe lingă un ceai băut  cu niște prieteni de la țară, pe care nu îi mai văzusem de mult (și care ne-au promis că ne fac două mături bune) și vreo două consultații (nu medicale) date în mijlocul târgului (asa e când orașul e mic, ne cunoaștem toți), am cumpărat 5kg de cartofi (din cei din care iese piureul ăla buuun) cu 1leu/kg, 10 ouă cu 50bani/buc, 1 kg fasole cu 5lei/kg (nu era in plan dar soțului meu i-a picat cu tronc fasolea bătută, în ultima vreme) și doua kg de mere cu 2lei/kg. 
Pot să vă mai spun că pătrunjelul era la 1 leu legătura și ceapa (tot locala) era la 2lei/kg. Dintr-astea nu am luat căci am din producția proprie. Nu știu cum sunt prețurile în alte părți, dar mie mi se par convenabile, ținând cont că banii ăștia îi dau țăranului care a muncit din greu să producă ceea ce am cumpărat eu. Bine, după experiența cu grădinăritul de anul trecut, nu voi comenta niciodată la un preț pus de țăranul producător. :) 
Când Iulia a postat acest articol, care mie mi se pare foarte nimerit, mi s-a făcut brusc, poftă de o supă de pui de curte (bine că nu sunt însărcinată).  Cum în viață trebuie să "ai grijă ce-ți dorești" ieri am primit de la fini, de la țară, un pui de curte și o sticlă cu vin "de Împărtășanie". :)))))
Poza la cald:
Am porționat puiul, și l-am pus în două punguțe la congelator, pentru că deocamdată am mâncare gătită. Plănuiesc să fac mâine o supă și un pilaf. :) Voi cum vă descurcați cu  mâncarea (cât de cât) sănătoasă ?
Ce vreau să vă mai spun, este că Iulia postează pe blogul ei niște articole foarte interesante, menite să ne obișnuiască să fim mai cumpătați și să nu mai risipim puținii bani pe care îi câștigăm greu. 
O duminică frumoasă și o săptămână superbă vă doresc!

11 comentarii:

mb09 spunea...

Interesanta postarea ta. In ultimul timp a devenit ingrijoratoare problema alimentelor sanatoase. Din pacate cu greu mai gasim ceva cu adevarat natural si sanatos. O duminica frumoasa si relaxanta si tie.

CCristinaC spunea...

Draga mea, alimentatie sanatoasa 100% nu mai exista. Chiar si taranul cinstit e nevoit sa stropeasca plantele cu ceva "otravuri" pentru insecte. Stiu din propria experienta. :) Putem cauta insa, sa fie cit mai putine si mai usoare "otravuri".

Iulia spunea...

Cristina, iti multumesc in primul rand!
Da, la capitolul acesta stati mult mai bine. Noi suntem dezavantajati si de faptul ca nu avem o masina, am fi putut merge si noi intr-o piata "normala". In plus, taranii nostri de oras ii cam suspectez ca isi cumpara tot din hypermarket marfa. Ne adaptam cat putem.
Saptamana trecuta am avut si noi un gascan de tara, daruit de mama, care sta si ea in provincie...Am "tras" de el toata saptamana si tare bun a mai fost :).

CCristinaC spunea...

Iulia, de la gâscanul tau mi s-a tras pofta de supa de pui de curte :)))
Noi am fost la tirg pe jos, caci este la aproximativ 1km si am profitat sa facem si ceva miscare :) In ceea ce priveste masina, crede-ma ca uneori mai mult toaca decit sa produca...

simf spunea...

noi saptamana asta am mancat aproape 100% eco, aproape 100% indigest:D
porcarii primite: carne afumata a la curtea de arges, jumari, pulpa de porc la gratar...
noroc cu muraturile - din productie proprie plus otet de topoloveni, merele din beci si vinul de la dom'colonel.

despre masina io zic ca-i indispensabila.

Iulia spunea...

Cristina, total de acord cu masina - exista un motiv pentru care am ales sa nu ne luam una, cel putin in formula actuala de familie de 2 care traieste la oras. Cand se vor adauga lucruri in ecuatie, vom reconsidera.

CCristinaC spunea...

Simona, ai mai putut minca porcarii? Eu de o saptamina bag la salata verde de zici sa sint "Joiana" :)))) Mentionez ca o acresc cu otet de Topoloveni.
PS. Trebuie sa recunosc ca masina este un rau necesar.

CCristinaC spunea...

Iulia, sint convinsa ca atunci cind va fi necesara masina, vei reusi sa gasesti o modalitate de finantare. Deja vei fi experta in economisire. :)

simf spunea...

cristina, traditiile familiei noastre impun ca dupa craciun pana spre jumatatea lui ianuarie carnea de porc sa lipseasca din meniu. merg puiul si pestele, spanacul si supa de rosii si alte bunatati de gen. asa ca merg porcariile. ce-i drept, mai cu noduri, dar merg.

corina spunea...

Cristina pana la urma tot cu pamantul pe care ni l-a dat Dumnezeu vom avea noroc.Am gasit si un verset in biblie unde scria daca imi aduc bine aminte ca vom fi trasi la raspundere pentru parasirea muncii pamantului.Imi pare rau ca nu am notat versetul dar sper ca o sa mai dau peste el.
Voi de bine de rau mai gasiti tarani dar noi aici nu avem tarani...:(
Dar ne bucuram ca cel putin painea o fac romanii asa ca acasa si nu ma deranjaza daca tot la doua zile trebuie sa merg sa iau painea de la o distanta de jumate de ora.
Sa multumim Domnului pentru toate!!!!!

CCristinaC spunea...

Ai dreptate, Corina! Sa multumim Domnului pentru tot ce avem. Eu, personal visez ca intr-o zi sa ma "intorc" la munca pamintului. E mult spus "intorc" eu fiind un copil al betoanelor, dar simt ca "pe pamint" e locul meu, cit mai mult in natura. :)