Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

luni, 11 ianuarie 2021

Meniul săptămânal

        Dacă ar fi fost să îmi fac planuri pentru 2021, unul dintre ele ar fi fost întoarcerea la meniul săptămânal. Am ajuns să nu mai suport întrebările de genul ”ce mai fac de mâncare” sau ”eu ce mai mănânc azi”? Chiar dacă de cele mai multe ori gătesc doar pentru mine, tot am nevoie de un meniu prestabilit, pentru a nu mai avea bătăi de cap. Problema este că, uneori se întâmplă să gătesc, din greșeală, o cantitate mai mare decât am eu chef să mănânc. Tocmai de aceea voi încerca să congelez mâncarea. Sper să nu își schimbe gustul în congelator.

        Așadar, înarmată cu un carnețel și un pix, am făcut inventarul în cămară, frigider și congelator. 

        În cămară, în afară de compot, dulceață, zacuscă și murături, mai am paste integrale, orez, ulei, mălai, făină, zahăr, griş, ceapă, cartofi, usturoi, conserve de fasole, de linte și de năut, pastă de roșii cu ardei iute sau cu busuioc, clementine și mere.

        În frigider - ouă, brânză de capră, oaie, vacă și mozzarella, bacon feliuțe, unt, șunculiță afumată, o conservă cu carne de vită,  patru tipuri de măsline, roșii, castravete și ardei. Să nu uit de lapte. Ar fi fost chiar culmea să nu am eu, lapte.

        În congelator, în afară de zarzavaturi și carne de porc, era spate de pui, piept de pui, o pulpă de pui, o găină de curte întreagă (de la mătușa mea) foi de plăcintă, un pachet de legume pentru tigaie și înghețată :)))

        După inventar, holbându-mă la hârtie, mi-au venit in minte următoarele combinații bazate pe ceea ce aveam:

    -ciorbă de linte cu bacon crocant

    -plăcintă cu brânză, unde scap de foi si de brânza de vacă, oaie și capră

    -salată orientală ca să folosesc mare parte din măsline

    -paste cu carnea de vită din conservă (nu am mai făcut până acum, nu știu dacă îmi va plăcea)

    -orez cu legume și pulpa de pui fiartă și tăiată cubulețe

    -supă cu găluști

    -ciorbă din spate de pui

    -piept de pui cu legume la tigaie

    -humus

    -mâncărică de năut (nici asta nu am mai făcut, dar sună bine)

        Încă nu mă ating de găina întreagă. Mi-a fost dată congelată așa și nu aș vrea să o dezgheț doar pentru a o congela din nou, porționată altfel. Voi aștepta până vine domnul B, acasă, și o voi găti atunci. Oricum, amândoi știm să apreciem o supă de găină din curte. 

      Chiar dacă am făcut sâmbătă ciorba de linte și plăcinta cu brânză, tot mai am niște feluri de mâncare de făcut, ceea ce, la o primă vedere, acopăr cam trei săptămâni, dat fiind faptul că nu mănânc doua feluri de mâncare la o singura masă. Nu voi face un meniu strict pe zile, dar, în funcție de ceea ce am în casă, voi combina și găti atunci când va fi cazul. 

          Un lucru bun la ideea asta de meniu, e faptul că, în următoarea perioadă nu va mai trebui să am alte cheltuieli cu mâncarea, în afară de lactate, fructe și legume. Bine, fie... și ceva înghețată... :) 

        Voi vedea cum merge și, la tura următoare de cumpărături majore, voi face o listă cu mai multe feluri de mâncare și voi cumpăra ingredientele. Voi reface o listă, abia după ce am terminat și ultimul fel de mâncare programat. 

        Sper să mă țin de plan și să nu ajung să îmi bag picioarele în ele de reguli autoimpuse renunț într-un moment de lehamite :))) 

        Voi aveți un meniu săptămânal? Dacă da, cât timp vă țineți de el și cât vă ține pauza? Lăsați mesaj în comentarii!

7 comentarii:

Anonim spunea...

la multi ani cristina !toate cele bune iti doresc , te imbratisez si te pup

idei minunate de meniu , o sa copiez si eu cateva, si pe linga ele o ciorba de oase de porc acrita cu zeama de varza , o fasole batuta cu multa ceapa prajita si mai vedem
salutari suntem cu ochii pe tine ( si cand nu am comentat ) .
rodica

Anonim spunea...

E foarte folositor meniul saptamanal, dar nu reusesc sa ma tin de el. Mi-ai dat un impuls sa reiau planificarea, multumesc! Claudia

o femeie spunea...

La multi ani, Cristina! Si un an cu toate bune si calde sa iti vina!
Da, am meniu pt ca nu am camara dar si ca intrebarea: "ce mai mancam azi" imi da dureri de cap. Mai tre sa pregatesc si pachete de munca si scoala asa ca e evident ca se complica. Mai sunt si cu alergii si sanatatea ne e o prioritate si mai am si copila in crestere si sotul pregateste un marathon asa ca presiunea si limitarea la mine e si mai mare.

Ca o remarca pentru cine nu intelege prioritatea meniului, doar mai amintesc ca la noi sapt fara meniu se cheltuie dublu si nu suntem mai sanatosi ci din contra, iar de cand cu meniu si regim strict nu a mai racit nimeni in casa si niciun supliment de la farmacie.

CCristinaC spunea...

La multi ani, Rodica! Pupici si îmbrățișări și pentru tine!
Este timp de tot felul de mâncăruri!

CCristinaC spunea...

Claudia, mă bucur! Baftă!

CCristinaC spunea...

Draga mea femeie, ai dreptate! Ideea este ca la mine nu merge faza cu ” mancam luni x și marti y” că eu, gătind doar pentru mine, in majoritatea timpului, nu apuc sa termin x mancare intr-o zi sau două, așa ca îmi fac o lista cu ce pot gati, in functie de ceea ce am prin casa si gatesc dupa preferinte :))) Cand mă duc la cumpărături, mă duc știind ce vreau să mănânc in urmatoarea perioadă, cât mai lungă de preferat, pentru că nu pot cu masca și ochelari în magazin, prin urmare, mai rar.
Din fericire, nu am alergii, nu am boli digestive și nu sunt presata să gatesc intr-un anume fel. Doar cand imi vine domnul de prin lume, trebuie să am in plan ceva ciorbe și mâncăruri de legume, că e sătul de carne și uscături :)))

O femeie spunea...

aaa, nici la noi nu e scris pe lista: luni ciorba de vita cu smantana si ardei iuti si marti fripturica X cu garnitura Y, nuuu, am pe meniu asa: ciorba si gratar si salate si cartofi la cuptor, si in lista de ingrediente am asa carne de ciorba in congelator, legume de ciorba de la piata, carne de gratar de la macelar si acolo aleg ce ne inspira pe loc, legume de salate si iar iau de la piata ce ne inspira etc - suficient de lejer sa avem aparenta decizie si suficient de strict sa nu ajungem joi fara chestii ( aici piata aia ieftina si mare si cu de toate e doar in weekend si la 15 km).