Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

miercuri, 18 septembrie 2019

Vacanța în Grecia și Macedonia (I)

         Când am avut parte de evenimentul neplăcut cu cardul, respectiv când mi-au clonat șmecherii un card, mi-am promis că, dacă îmi recuperez banii, îi voi folosi pentru o vacanță în Macedonia. Zis și făcut. Când am primit banii, i-am redirecționat către rezervare. Nu mă întrebați de ce Macedonia. Pur și simplu pentru că așa am vrut. Un moft, în căutare de liniște. Și dacă nici eu nu îmi fac mofturile, atunci cine? 
          Prin urmare, am făcut rezervare pentru trei nopți la Villa Klia, aflată pe malul lacului Ohrid, în Macedonia. 
        Pe măsură ce se apropia vacanța, ne-am dat seama că, dat fiind faptul că urma să am toată săptămâna concediu, aveam mai multe zile libere. Astfel am ajuns să ne organizăm un tur: o noapte în Bulgaria, la Bansko, trei în Grecia la Makrygialos și încă trei în Macedonia. Pentru mine, asta e vacanța de vis. Nu pot să stau într-un loc prea mult...
            Așadar, am împachetat și am pornit la drum. Noi doi și atât.
         Prima oprire a fost la Bansko. Cum eu sunt omul vacanțelor de vară, e clar că nu mă voi deplasa ușor către munte, iarna. Drept urmare, am zis să vad Bansko pe timp de vară. Nu m-a impresionat foarte tare. Avem stațiuni montate muuult mai frumoase. Ce era de admirat, era faptul că mai toate construcțiile aveau balcoane și decorațiuni din lemn. În rest, localnicii păreau deranjați de turiști și erau puși pe jecmăneală. Așa ne-am trezit ca avem pe bon, la un fast food,  niște vafe pe care nici nu le-am cerut și nici nu le-am consumat iar la barul hotelului, restul ne-a fost dat cu o leva mai puțin. Hotelul din Bansko nu vi-l recomand. Am sa pun aici link, tocmai să-l ocoliți. El, ca și clădire și panoramă, este excelent.  Din păcate, curățenia lasă de dorit. Am găsit furnici în cameră, vesela era ciobită și de pe vremuri de mult apuse, restaurantul era cumplit de mic, pentru capacitatea de cazare, terasele pentru relaxare erau aproape inexistente iar ce era, erau cumplit de murdare. Am găsit dimineața, la cafea, sticlele, paharele și scrumierele pline, rămase de seara. Piscina avea bucăți de mozaic sărit și nici la capitolul mâncare nu stăteau prea bine. În plus, nu aveau pentru încălzire iarna, decât niște radiatoare anemice.  E mare diferență între turismul lor de munte și cel de la mare. Posibil sa nu fie peste tot la fel, dar noi l-am nimerit pe cel mai rău hotel :)))
Partea frumoasă:

          Am plecat cu drag din Bansko, către Grecia. Și puțin dezamăgită, recunosc. Mă temeam să nu fie o vacanță ratată, dat fiind faptul că o începusem cam prost. Îmi doream o vacanță tihnită.M-am bucurat, de asemenea, să ies din Bulgaria. Mi s-a părut o țară mai murdară decât a noastră, iar casele lor cenușii nu se ridicau deloc la frumusețea caselor noastre. 
          În schimb, mi-au plăcut casele grecilor. Toate aveau balcoane/terase mobilate și utilizabile. Nu erau doar pentru pus niște jardiniere cu flori, ci pentru mâncat, citit, socializat etc. În plus, grecii au un simt artistic bine dezvoltat. Pe lângă flori, aveau diverse obiecte de decor, făcute din te miri ce. Nu era nici un colț neamenajat, chiar dacă, la prima vedere, părea că obiectele sunt uitate/aruncate pe acolo...
          Am ales Makrygialos, în Grecia, tocmai pentru că are petice mici de plajă și am sperat la liniște, deși când am intrat în localitate, numai de liniște nu am crezut că voi avea parte. :))) Norocul nostru că Hotelul Achillion e undeva mai în capătul străzii și da, e cumva învăluit în liniștea binefăcătoare. Are bar și restaurant iar camera a fost model de curățenie. Am primit o cameră cu vedere la mare și ne-am bucurat, în fiecare dimineață de răsăritul soarelui. 

         După răsărit, ne luam tava cu frappe, apa și prăjiturile bonus, șezlongurile gratuite și ne priponeam pe plajă până la prânz. Menționez că a trebuit sa ne cumpărăm încălțări speciale pentru intrat în apă, nisipul fiind, de fapt, pietriș, iar tălpile noastre prea neînvățate cu mersul pe pietre.


          Mai aveau oamenii ăștia o terasă unde am pierdut cu drag timpul, pentru că, panorama în combinație cu decorul și amabilitatea personalului îți dădea senzația de ”acasă”.


           De mâncat, am încercat să mâncam cât mai tradițional posibil. Am luat musaca grecească, salată grecească, carne la gril, tzatiki, pește, giros, salată de vinete... 



           Desertul a fost întotdeauna din partea casei :) 
          Bineînțeles că nu ne-a prins locul și, dacă până la prânz eram la plajă, după prânz umblam pe coclauri. :))) Așa am ajuns la Salonic într-o zi și în altă zi la Paralia Katerini. La  Salonic, după ce ne-am plimbat prin oraș, am ajuns la Piața Kapani de unde am cumpărat (cum altfel ?), ulei de măsline, măsline, arahide în crusta de susan și săpun handmade cu ulei de măsline. Am mai văzut Biserica Sf Dumitru, Arcul lui Galerius și Rotonda lui Galerius, faleza,  dar am admirat blocurile cu balcoanele lor largi, pline de flori și mobilate. :)))) 
           Am suferit foarte tare, în acea excursie, din cauza căldurii. Deși telefonul meu arăta 33 de grade, pe mine curgea apa în râuri. Aveam o simplă rochie pe mine. Ne-am oprit la o terasă și nu am putut să nu observ fete îmbrăcate în blugi, cu tricouri și încălțări sport care nu păreau ca suferă. Ce înseamnă să fii născut și crescut în clima aia!!! În aceeași seară, la terasa hotelului, când ma bucuram de răcoarea unor 28 de grade, le-am văzut pe grecoaice cum se înfășurau în pături :))))
           Când am ajuns în Paralia Katerini, ne-am felicitat că nu am rezervat acolo vacanța. Hotelurile sunt aproape lipite unul de altul, că, dacă vreau să butonez telecomanda, risc sa-i schimb vecinului, canalul tv. Multă înghesuială, multă lume și... mulți români. :))) Mi-a plăcut, în schimb, drumul dintre Makrygialos și Paralia, fiind în mare parte, pe faleză, lângă apă și tot aici, am băut cea mai bună limonadă.

          Ce ar mai fi de adăugat, e că prin felul lor de a fi, un fel cultivat cu cap și bine pus în valoare, grecii te fac să te simți bine și să te încarci cu energii pozitive, oricât de negativist ai fi tu. Știu să te facă să mai vii, chiar dacă prețurile nu sunt tocmai mici. Starea de bine nu are preț. Am mai admirat la greci felul în care se îmbracă cumva, sport elegant, și  ies seara, la masă, în oraș. Se mișcă lent, fără grabă, stau de vorbă unii cu alții pe stradă sau până ajung la masa lor, unesc doua sau mai multe mese, doar pentru a mânca împreună cu oameni cunoscuți, vorbesc, zâmbesc și râd fără a fi exagerat de zgomotoși, fără a încerca să iasă în evidență.
        Ca relief, Grecia e majoritar stâncoasă, pietroasă, dar pe stâncile astea, locuitorii ei au știut să dezvolte turismul. În unele locuri se mai văd urmele crizei financiare, dar probabil că le mai păstrează spre aducere aminte.  
          Când a trebuit să plecăm, mi-a părut rău. Până acum, este singurul loc în care mi-am dorit să mai stau. Eram așteptați în Macedonia, insă...
          Va urma

Niciun comentariu: