Ca o continuare a articolului precedent, mi-am amintit de ceva reguli despre ce înseamnă îngrijirea unei femei. Reguli de la bunica, transmise cumva mamei și mai departe, mie. Sunt reguli de bază, reguli de bun simț, reguli care în societate te fac respectată dar care te fac și pe tine să te respecți și în același timp, pe cei din jur.
Regula nr. 1 -parul spălat. Fără vreun drept la replică, părul slinos nu e pe placul nimănui. Că e tuns clasic, că e tuns modern, că e lung, că e scurt, părul trebuie să fie curat și să miroase curat. Ai de făcut mâncare dar nu o să ai timp și de spălat părul? Pune un batic pe cap. Știu că acum exista acele șampoane uscate, dar, pentru că nu le-am încercat, nu știu dacă elimină și mirosul de ceapă prăjită sau de chiftele, din păr. :))) Ca o notă personală, aș adăuga și părul vopsit. Ori nu îl vopsești deloc, ori ai grijă să-l vopsești la timp. Un lat de palmă de la rădăcină, culoare naturală, continuarea fiind vopsea, strică tot feng shuiu 😋
Regula nr 2- transpirația. Am crescut văzându-le pe mama si pe bunica spălându-se de câteva ori pe zi, in anotimpurile calde sau cu multă treaba de făcut, iar iarna obligatoriu, zilnic. Ca era la lighean, că la chiuvetă, că era la copaie sau cadă, femeile astea nu au stat nespălate.
Regula nr. 3 - zonele intime curate. Dacă transpirația sub braț pute ca naiba, aia din zona intimă, e îngrozitoare. Dacă se întâmplă să mai ridici brațul și să aerisești sub el, ei bine, fundul nu-l scoți din chiloți să-l aerisești în bătaia vântului, dar e musai să-l speli zilnic, împreună cu restul părților intime.
Regula nr.4 - mâinile și picioarele îngrijite, respectiv spălate temeinic, chiar și între degete. Eu as adaugă depilatul, pe care nu l-am văzut la bunica, dar l-am văzut la mama. De asemenea, ele nu și-au vopsit unghiile, dar societatea noastră apreciază o culoare pe unghii. Dacă nu ești pricepută la făcut manichiura/pedichiura, nu-i problemă. Ori apelezi la persoane pricepute/avizate, ori tai unghiile scurt și le dai cu un lac. Important este să fie curate. Lacul de unghii nu acoperă jegul de sub ele...
Regula nr.5 - hainele curate, călcate, cusute, dacă este cazul. Hainele de stradă sunt altele decât hainele de casă. In nici un caz nu mergi la piață cu hainele cu care ai stat în bucătărie. Nici la serviciu. Bine, asta nu înseamnă că, in casă, poți purta hainele pe care le-a aruncat Baba Cloanța, că fuge bărbatul de lângă tine... :))) De asemenea, nu duci in pat hainele în care ai făcut mâncare.
Ca o nota personala, as adăuga pe listă pensatul sprâncenelor, căci stuful deasupra ochilor nu este tocmai plăcut, ca de altfel și depilarea mustății. Asemănarea cu Hitler nu e de dorit. Parfumul, astăzi, nu mai este ceva exclusiv pentru familiile înstărite. Avem cu toții acces la el. De aceea ajunge să facă parte din noi, astfel încât sa confere o siguranță de sine. Sfatul meu e să nu dai prea mult deodată, pentru că, dacă ție iți îndreaptă coloana de atâta siguranță, celor din jur e posibil sa le cocoșeze coloana, cu dureri de fiere... Nici nu ai idee ce iubită ești în momentele alea 😂😂
A se vedea că, centrul ideii de femeie îngrijită, este curățenia. Chiar dacă se întâmplă sa ți se sifoneze fusta în mașină (spre exemplu), ea se vede ca este curată și, inițial a fost călcată. Că reușești și mai calci regulile modei și pui ciorapi la sandale sau potrivești geanta cu pantofii, trece aproape nevăzut dacă ești o femeie curată. Până la urmă, cum echilibrul este parte esențială a vieții, tot la fel este și curățenia.A trupului dar si a sufletului, însă asta e altă poveste.
Știu că, în general, curățenia implică timp și muncă, dar cred ca merită In primul rând pentru că ne respectam pe noi ca ființe, ca femei, dar ii respectam și pe cei din jurul nostru. Degeaba crezi că ești o bună soție și o gospodină perfectă, dacă tu nu ești o femeie îngrijită. Câtă vreme nu ai grijă de tine, clar nu ai cum să ai grijă de casă. Pur și simplu pentru că nu știi cum.
Am tot citit articole care spuneau că o femeie îngrijită este o femeie frumoasă și, bineînțeles, slabă. Mie mi se pare o aberație. Frumusețea e relativă, depinzând de ochiul privitorului iar kilogramele mai multe sau mai puține, sunt o altă ironie a societăți și vremurilor pe care le trăim...
Și ca la final, un alt sfat: e soare, plouă, ninge, ai sau nu bani de datorii, te mai iubește sau nu, iti place jobul sau nu, nimic din toate astea nu contează. Gândește-te că toate sunt trecătoare și... ZÂMBEȘTE!
Tu cum vezi o femeie îngrijită?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu