In copilărie am fost învățată să pun preț pe fiecare colț de pâine, pe fiecare blid cu mâncare, să nu fac mofturi, să nu risipesc hrana și să accept cu recunoștință darurile din gradină. O vreme, cam îndelungată, am uitat învățămintele bunicii și am tocat și risipit fără măsură. Cum magazinele sunt pline, am trăit cu ideea că e datoria mea s-o risipesc, pentru bunul mers al economiei. :))) Glumesc. Nu am avut un motiv pentru care tocam și risipeam, dar cert e că asta făceam, în timp ce în alte părți ale lumii, copiii mureau de foame. Să zicem că m-am trezit și, într-o combinație de economie financiară cu respectul pentru Pământul care ne hrănește, mi-am amintit de "cei spate ani de acasă". Mi-am luat vase pentru gătit de dimensiuni mici, cumpăr 1kg de legume/fructe și nu trei să mi se strice și să le arunc, nu mai gătesc alt fel de mâncare dacă am deja unul în frigider, la fel și salate, doar un singur fel la o masa. Prefer să cumpăr mai des, dar mai puțin, pentru a nu exista riscul să arunc hrana. Încet, încet, am reînvățat că mâncarea e pentru hrana organismului, nu pentru a umple pubelele de gunoi și buzunarele comercianților cu banii mei. :) Dacă în urmă cu câțiva ani acceptam cu greu ceva din gradina cuiva, acum altfel stau lucrurile. Am învățat că nu doar pentru mine e bine, dar și pentru cel care dăruiește.
Am fost duminică în vizită la mătușa mea (sora mamei), undeva într-un sat de lângă Slatina. Nu am stat prea mult, dar ne-am simțit bine și ne-am destresat. La plecare, mătușa mea, femeie de la țară, vrednică și dintr-o bucată, nu ne-a lăsat să plecăm din casa ei cu mâna goală, sau mai bine zis, cu portbagajul mașinii gol. :)
Am primit teci fideluță și teci late, numai bune pentru pus la congelator:
pătrunjel și dovlecei care vor avea aceeași soartă-congelatorul
ceapă si usturoi
Ne-a pregătit mătușa mea o pâine maaaaare în țest, și gogoși de casă, din care ne-a pus și la pachet. :)
Ținând cont de faptul că fiind genul "gospodină" tot ajungeam să cumpăr cele mai sus, ca să asigur necesarul pentru iarna, nu am putut să nu primesc cu recunoștință darurile mătușii mele. Pe lângă economia financiară, fac economie la îngrășăminte chimice și alte d-astea, căci mătușa mea e femeie cu frica de Dumnezeu și nu strică Pământul cu "spurcăciuni". :)
Așadar și prin urmare, de doua zile sunt Bubulina Gospodina și muncesc de zor la conservarea legumelor primite. Voi obișnuiți să primiți hrana de la țară?
8 comentarii:
Noi primim de la niste prieteni de la tara, cam de varsta mea, dar care au principiul sanatos al matusii tale (nu strica pamantul cu spurcaciuni).
Ai facut vreodata dulceata de dovlecei? La ea m-am gandit cand am vazut dovleceii :)
pana sa ne mutam la sat, nu primeam de nicaieri ,ca n-aveam de unde. acum primim la troc, de la vecini. si tare-s gustose:)
Aurelia, am facut in anii trecuti si dulceata de dovlecei. Problema e ca eu doar o fac, de mincat nu o maninca nimeni... Nu pentru ca nu ne place dulceata de dovlecei, ci pentru ca nu consumam dulceata decit la clatite, prajituri...
Simona, e chiar placut sa faci schimb. Anul trecut, cind am avut gradina, am facut si noi schimb de produse cu vecinii. :)
Eu cam fac cum spui tu Cristina, adica nu fac mancare daca este deja, nu cumpar mai mult decat ne trebuie, caci nici prea multe, nu e bine sa ai, sa stai sa te gandesti ce vrei anume. Cand vrei altceva, cumperi pentru data viitoare. De la tara nu am de unde , caci nu am pe nimeni, dar daca primesc ceva, la fel ca tine fac, pun in congelator.
Si eu am primit saptamana trecuta 2 dovlecei de la o vecina si castraveti am primit chiar ieri... dar ma indoiesc ca voi primii vreodata paine si gogosi :D
Izi, ma bucur ca nu risipesti nici tu hrana. Congelatorul sa traiasca! :)))
Ninule, matusa mea ti-ar face cu placere gogosi iar eu ti-as da piinea, daca ai fi mai aproape. :)
Trimiteți un comentariu