Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

luni, 27 mai 2019

Lost in Istanbul

          Eh... titlul e pus așa... de pamplezir 😛că, la ce aplicații-navigație sunt acum, pentru mobil, nici pe Lună nu te pierzi... Vroiam doar să ma dau rotundă ca m-am plimbat prin Turcia și îmi trebuia un titlu fancy 😂😂😂
          Dap... am luat Turcia la ... roată, până in Antalya. La Side, mai precis. Acolo unde se duc toți parveniții, așa cum mi-a spus un domn pe care îl bănuiesc ca nu are idee ce mi-a zis 😂😂😂
          Bineînțeles că am făcut escală la Istanbul, unde am avut timp doar pentru o mică plimbare pe străduțe și o lungă plimbare cu vaporașul pe Bosfor, contra unei sume de 20 de euro/persoană, care cuprindea și transportul până și de la vapor.





Istanbul în noapte

Din Istanbul, am plecat spre Side, pe niște autostrăzi pe care nici navigația nu le recunoștea, atât de noi erau.

          E adevarat că pe Turcia nu există vignetă, dar, ca să folosești autostrăzile, plătești. Mi se pare normal, drumurile nu se întrețin cu bune intenții. 
           Relieful și peisajele ... minunate. Au așa de multe zone verzi că ajungi să te întrebi ce naiba le lipsea ăstora de ne-au călcat pragul atâta amar de vreme... dar nah... cine știe cum era în vremurile alea... Acum o fi verde controlat, căci prea multe zone se vedeau a fi într-un program de împădurire.
          La Side... răsfăț total. Consider că l-am meritat. Mi-a fost milă să mă așez in pat :)))


          Dar în mare și în piscina, am intrat.

          Dovada că apa din piscină era curată... si dovada ca turcii își iubesc pisicile

          Nu vreau sa vorbesc despre confort, curățenie... se știe că turcii știu să facă turism. Aș vrea să aduc în atenție amabilitatea și zâmbetul personalului. O armată de oameni lucrau pentru ca noi să fim răsfățați. Ca furnicile erau și nu stăteau o clipa degeaba. Cu toate acestea, dacă îți întâlneau privirea, zâmbeau. Nu mai contează că asa era politica firmei, important e ca și noi le răspundeam la fel. Involuntar, oamenii ăia ne făceau ziua frumoasă, doar pentru că ne făceau să zâmbim. 
           Trecem peste modul lor de a face comerț, prea obositor pentru mine, și recunosc ca am luat ceva suveniruri de la o... strângere de fonduri pentru o grădiniță. M-am bucurat să cumpăr așa, în primul rând pentru că ajutam grădinița și, în al doilea rând pentru ca aveau prețuri rezonabile, în lire, nu prețuri care să pornească de la cinci euro în sus, așa cum am găsit în magazinele din jurul hotelurilor. La fel, prețuri decente, am găsit în localitate, după ce am ieșit din zona turistică. 
           De mâncat, am mâncat shaorma lor și... o prefer pe a noastră :))) Am mâncat baclavale... mult mai bune ca ale noastre :))) Ale noastre sunt mult prea dulci. Rahat și halva, în diverse sortimente... nimic pe gustul meu. La mezeluri stau prost... sunt fără gust, dar stau super la brânzeturi. Ceaiul mi-a plăcut, cafeaua mi se pare puțin cam dură, dat fiind faptul ca nu pun zahar, si...da... sucul de mere... cel mai bun. Se consumă foarte multe mere. Pe lângă cipsuri și alune, la masă ți se aduc portocale și  mere tăiate cubulețe. Interesanta ideea, nu?
          Pe lângă faptul ca turcii nu lasă un loc gol, ci pun ceva verde pe el, cel mai adesea conifere, m-a uimit multitudinea de construcții în derulare. Drumuri, poduri, clădiri. Peste tot se construiește și se construiește frumos. De asemenea, m-a uimit cât de des am văzut steagul Turciei pe tot drumul nostru. 
         Așadar, dacă vi se oferă ocazia, vizitați Turcia. Merită. Noi am făcut planul ca, anul viitor, să stăm câteva zile în Istanbul, câteva în Side (sau alta localitate la mal de mare) și câteva zile în Ankara. E păcat să nu vedem și capitala.
          Voi ați fost în Turcia? Ce altă țară recomandați? Unde plecați în vacanță?


4 comentarii:

Unknown spunea...

Eu ador Turcia, am fost de mai multe ori si in mai multe zone, inclusiv ne-turistice. Istanbulul este cel mai frumos loc din lume pentru mine(am stat o saptamana si l-am luat la pas). Ca si mancare: pide e minuanta (pizza lor), orezul fiert:)) (se vand budinci de orez fiert cu zahar caramelizat deasupra) si salepul (de cate ori am ocazia ma aprovizionez si beau mult acasa) sunt minunate. A, si scoicile vandute pe strada, umplute cu umplutura de sarmale:))) si carnea de oaie in orice combinatie:)
Anul acesta ma duc in Toscana, e o zona pe care de muuulti ani imi doresc sa o vizitez:), dar n-am avut o masina care sa ma tina pana acolo:))

Cristina's World spunea...

Ai condus pana acolo????? Bravo!!!!

CCristinaC spunea...

Daaa!!! Mi s-a mai spus ca ma voi indragosti de Turcia la prima vedere. Asa a fost. Am notat ce sa mănânc anul viitor. Multumesc de ponturi si sa ai vacanta frumoasa in Toscana!

CCristinaC spunea...

Cristina, nu am condus pana acolo. :) Am avut doi soferi profesionisti in masina. Astia nu lasa volanul din mana, asa usor :))))