Translate

joi, 20 februarie 2014

Haleala, fir-ar ea...

          Cred ca sunteti de acord cu mine, cand spun ca bine i-ar mai fi omului, daca nu ar trebui sa manance. Munca multa pentru mancarea asta. :) Nu stiu cum va descurcati voi, dar eu nu reusesc asa cum am vazut pe alte bloguri, cu un meniu saptamanal prestabilit. Nu reusesc, nu pentru ca n-as fi in stare sa ma tin de meniu, dar... sotul meu gateste si gateste ce vrea el. :))) Nu conteaza ca am mancare pregatita, daca are chef de gatit, gateste. Mai ales fripturi, spre disperarea mea. Oricum, nu arunc mancarea si nu fac alta pana nu se termina tot. Ideea e ca pregatesc cantitati mici. Am o lista nu prea lunga, pentru ca nu scriu in ea decat o mancare care ne place sigur. Am incercat diverse,dar, cu nu avem gustul format cu diverse, nu ne place orice.
          Asadar, saptamina trecuta, am scos din lista reteta de cartofi la cuptor, cu boia dulce, rozmarin si usturoi
 alaturata unei salate de primavara
          Toate bune si frumoase in seara respectiva, dar in seara urmatoare nu s-a mai atins de cartofi pen' ca erau far' de carne (mama ei...) si nici in ziua urmatoare. Ce am facut?  Pai am pus feliute de sunculita si am bagat zece minute la cuptor. Doar nu era sa arunc bunatate de cartofi. :) Asa i-a halit :))) Daca va intrebati de ce nu am pus cartofii garnitura la friptura facuta de el, e pentru ca incerc sa-i bag salate sau muraturi alaturi de friptura. Incerc, nu reusesc intotdeauna.
          Voi aveti soti carnivori inraiti, asa ca al meu? Daca da, cum va descurcati cu ei? Pe mine ma mai sperie si probleme lui cu rinichii, din cauza carora ar trebui sa micsoreze bine consumul de carne. Dati-mi sfaturi, daca stiti cum sa-l scap :)))

10 comentarii:

Irina spunea...

trebuie sa vrea el, ca bine cu de-a sila nu se poate :). Ar putea incerca sa inlocuiasca friptura cu o omleta, macar doua zile pe saptamana.Omleta sa fie mai consistenta- cu branza, cu verdeata, cu o lingura de smantana...

CCristinaC spunea...

Daaaa, :))) Am un fel de mancare caruia ii zic "omleta de curatare" unde pun restul de legume la tigaie sau ceapa, morcovi, ardei, o mana de mazare, una de fideluta verde, resturile (fierte, prajite, coapte)de cartofi ramase, resturile de carne facute bucati mici. Le inabus pe toate si pun deasupra oua batute bine. Saptamina trecuta am facut-o fara carne. S-a prins :))) Eu sperasem sa nu :)))
Mai incerc :)))

Anonim spunea...

Ce mai poti sa faci este sa eviti carne+garnitura. Adica faci mai bine ceva gen tocanita de carne (care inseamna carne si ceapa si morcov eventual si mazare) cu garnitura (piure, orez) si salata. Daca e doar carne cu garnitura, apare tendinta de a creste balanta in partea stanga, daca de fapt carnea e intr-un amestec langa garnitura, nu mai mananci atat de mult. Parerea mea, cel putin. :)

Aa.

dintimisoara spunea...

Cristina , la mine in casa , atat Marius ,cat si fiica noastra Luana , sunt adeptii carnii cu carnita , chiar si in orezul cu lapte sau prajitura cu frisca :))))(exagerez). Adica le servesc o felie de tort cu ciocolata , de exemplu si Marius ma intreaba ceva de genul : oare nu mergea inainte o felie de slanina cu ceapa? :))))
Deci , daca te consoleaza cu ceva , la noi NU exista nici una din cele trei mese principale ale zilei FARA proteine.Daca dimineata nu avem salam , lapte sau iaurt (ceea ce este imposibil sa nu fie , dar zic si eu) , absolut , categoric si indubitabil , exita oua....De salam , slanina , unsoare si alte porcarii de genul asta TREBUIE sa existe.Bine , Luana nu haleste de astea , ea e carnivora de carne macra , gatita.Imagineaza-ti ca Luana a mancat cremwursti de pui cu finetti uns pe felia de paine :))))
Deci n-am ce sfaturi sa iti dau.Daca eu prepar supa de pui cu taitei , de exemplu , care aici , in Banat , rar consinte un morcov fiert sau carne , ci este o zupa , cum zic gugulanii , zeama si taitei si atat , pai carnea ce o fiert pentru supa TREBUIE sa fie copane de pui pui , intregi , adica pulpa intreaga , pe care ,o data scoasa din zupa ,o prajesc si servesc cu piuree de cartofi , intotdeauna.nu altfel.Legume? Ai mei nu se otrevesc cu asa ceva :))))))
Eu sunt adepta mancarii mai mult vegetale.Recunosc ca si eu halesc carne , insa dau de o parte cea mai apetisanta friptura ever pentru un castron cu salata de primavara,de exemplu...Alex e cam ca mine , dar si el tinde care carnivorism.
Ce sa zic? Incearca sa gatesti carne slaba : vita,pui,curcan ,muschi macru de porc,peste...cumpara de astea si mai putin carne de porc.Si apoi , daca carnea e fripta sau fiarta , este ok...cam 400 grame de carne pe zi sunt indicate intr-o dieta sanatoasa(nu dieta de slabit , ci alimentatia zilnica).
Bafta maxima,Cristina! Si sa aveti week end fain!

CCristinaC spunea...

Aa, cand gatesc eu, iese cum vreau eu, insa dumnealui are obiceiul sa gateasca. Fripturi gateste. :) La garnituri, cand reusesc sa-i scot cartofii prajiti (preferatii lui) ii pun salata sau muraturi, facute de mine, in casa. Ideea e ca eu mi-as dori sa-i raresc din meniu carnea. :)))

CCristinaC spunea...

Aoleu, Ana! La tine e mai rau ca la mine :))) La mine nu se consuma in mod frecvent carne grasa, dar ma derajeaza ca se consuma prea multa carne. Eu mai usurel, de el imi fac griji. Am avut cazuri cand el a mancat friptura si eu clatite cu brinza, spre exemplu :))) Tot spre exemplu, aseara a refuzat sa manince mancarica de mazare cu marar, pe motiv ca nu are carne. A bagat ciorba de pui si toba (toba de la muma-sa). Daca-l vezi ce fata face cand vede ca nu mananc paine...
Esuez cu brio la a-l convinge sa-si schimbe obiceiul. Incepe sa-mi fie clar ca "bine cu de-a sila" nu se poate, cum zicea Irina in primul comentariu. Ma tem ca se va convinge dupa vreo criza de nu mai stiu ce organ.
Weekend fain sa aveti si voi!

Maria spunea...

Ba da, Cristina draga mea, eu cu forta, fara nicio mustrare de constiinta! Am doi barbati in casa, mereu am avut doi de cand sunt "adulta" si mereu au fost carnivori si exagerati. Eu am instituit zile de post - miercuri si vineri, ca nu sunteti pagani - le-am zis - sau daca sunteti, nu stam de vorba! Apoi la pranz am 2 feluri, unul cu carne si altul fara - de ex daca am supa de pui felul doi e o fasole verde cu rosii si usturoi - si desertul il primeste numai cine mananca ambele feluri de mancare! Salatele le mananca indivizii, aici n-am probleme decat cu sarea, isi pun in disperare sare... Deci nu e cum vor ei, daca ei vor prost, le-am zis ca eu cu portocale la spital nu vin asa ca sa faca bine sa se hraneasca omnivor daca tot se pretind oameni! Si-apoi, pe taica-miu il sperii repede cand se-nfige-n carnati cu un "n-ai sa vezi scaun maine" (la varsta lui constipatia e tragedie) si lui fiu-meu ii susur in ureche "bai, nu stii ce face telina din barbat..." - si asa, mai cu o sperietura, mai cu hai ca ma supar pe voi, mai cu hai ca stiu ca sunteti baieti destepti - de fapt nu stiu dar... - mergem pe cat se poate echilibrat! Barbatii sunt niste copii deghizati deci sa ne purtam in consecinta, zic! Te pup si sa-ti mearga brici toata saptamana!

dintimisoara spunea...

Din nefericire , Cristina , pana nu intampini o problema mai serioasa de sanatate , ca uman , nu te linistesti...si vorbesc din experienta proprie...asa ca da , n-ai succes cu prevenirea...

Simona Fusaru spunea...

cele mai bune legume sunt pulpele de pui la cuptor si carnea e de porc, vita, vanat. pestele nu se pune, lactatele si ouale is de mic dejun - daca se poate combinate cu ceva carne. nicio zi fara carne clar si nicio saptamana fara gratar(e). pestele la gratar e tot leguma.:)
INCA nu are probleme de sanatate, din fericire.

CCristinaC spunea...

Faptul ca nu are probleme de sanatate e un lucru bun! Sa dea Dumnezeu sa nici nu aiba!