Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

marți, 23 aprilie 2013

Decizie nu tocmai înțeleaptă

După cum știți (sau nu), în fiecare primăvară, la Pitești, are loc "Simfonia Lalelelor", care, deși a început ca un festival al florilor, cu trecerea anilor s-a transformat, din punctul meu de vedere, într-un talcioc. E doar părerea mea și e posibil să greșesc, că om sunt și eu, zău așa. In afară de flori, găsești mașini și utilaje nu doar pentru grădinărit ci și pentru bricolaj, reviste de specialitate sau nu, măști africane :), mobilier de gradina, oale și ulcele, cărți și cărticele de rugăciuni, cruciulițe, icoane și mătanii, cd-uri cu muzică diversă, nuga și ciocolată de casă vândute de vânzătoare din a căror mână nu as mânca niciodată,  baloane și jucării ca la bâlci, ciorapi și șosete, pop corn și cipsuri, pastramă, mici, cârnați și peste la grătar, tablouri, bijuterii mai mult sau mai puțin hand made, înghețată, cașcaval, cârnați de casa, miere, s.a.m.d.
Ce are în comun toată această adunare? Aglomerația și prețul mare. Vorbesc serios. Să cumperi în cadrul festivalului, e cea mai bună metodă de a te lăsa fraierit. Din "patriotism" am fost în toți anii trecuți și am cumpărat și flori. In ultimii câțiva ani, am constatat că, în perioada "Simfoniei" cresc prețurile simțitor, uneori chiar dublu. Dacă aș fi avut răbdare încă două săptămâni, luam florile la preturi cu mult mai mici. E clar ca "Simfonia lalelelor" nu mai e doar un festival al florilor ci un festival al cererii și ofertei, un festival al "hai să profităm acum, cât se poate". Există probabilitatea să greșesc și să spun prostii, însă eu așa văd treburile. Chiar îmi povestea o prietenă care a fost în prima zi, vineri, a văzut ceva flori și s-a dus sa le ia duminică seara, sperând că le va găsi mai ieftin. Nup, nici o șansă. Aveau același preț și nu i-au ieșit negocierile, drept pentru care a renunțat.
Veți spune că e muncă grea să produci și să crești și florile astea. Corect, nu contest, însă nu mă poate împiedica nimeni să mă întreb de ce înainte și după "Simfonia Lalelelor" costurile sunt mult mai mici decât în timpul Simfoniei.
Ca urmare a gândirii mele de mai sus, anul ăsta nu m-am mai  lăsat fraierită pentru că nu am mai mers la festival. Nu m-am dus și am scapăt de tentația de a cumpăra flori la suprapreț. Voi putea merge în florărie peste o săptămână, fără să mă simt  păcalită.
Înțeleaptă decizie dar... nu prea. De ce "nu prea"? Pentru că am refuzat să mă intereseze festivalul și nu am aflat la timp că va fi spectacol cu Direcția 5 și VH2. :(  Îmi plac și aș fi fost încântata să-i ascult, însă asa se întâmplă când te repezi sa dai cu piatra... exista și un revers al medaliei. :))))))))

8 comentarii:

Maria spunea...

Am fost Duminica la Simfonie pt prima data. Am scris si eu despre aglomeratie, muzica prea tare si miros de mici prea mult. Dar sa stii ca mi-a placut pana la urma, plante asa multe si de toate felurile la un loc eu una n-am mai vazut. Preturile depindeau de producator, aceleasi plante aveau alte preturi la producatori diferiti. Iti spun cu mana pe inima ca ma interesa o anume planta si cat m-am plimbat pe-acolo - de pe la 2 pana pe la 6 - planta respectiva, la producatorul cu cel mai mic pret, si-a redus la jumatate pretul. Sincer, am vazut ceva oale si linguri de lemn - dar mie imi plac foarte mult -, in rest numai plante! Nu zic ca n-or fi fost si altele, eu insa n-am vazut, in marea aia de flori nu stiu ce altceva ar mai fi fost vizibil pt mine! Am avut, ce-i drept, si o companie foarte placuta, am cunoscut o persoana pe care o admir de mult, foarte tare! Anul viitor ne vedem acolo, da? Lasa asa, e Simfonia noastra! Te pup!

CCristinaC spunea...

Ah, Maria, eu am crescut cu Simfonia si am vazut-o transformindu-se.
Ma bucur ca ai gasit planta si ai luat-o la reducere. Mai sunt si exceptii. :)
Nu stiu ce planta ai luat, insa ar fi trebuit sa ceri si ingrasamintul pentru ea. Putine dintre plantele astea rezista. Sper ca a ta sa fie ok. Te pup!
PS Daca e sa ne dam intilnire la Simfonie, anul viitor, atunci vin negresit. :)

simf spunea...

(cruciulitele et comp sunt mereu acolo, langa biserica, ciorapi zau de-am vazut) cu florile... nu-s deloc de acord cu tine, a, e valabil daca vorbim de cele cumparate de la florariile care au expus. normal ca brico obi florarii resaleri etc nu fac reduceri, dar producatorii chiar au facut, si inca la greu (magnolie de 25 cm in ghiveci - 15 lei. ti se pare mult?). din experienta iti spun ca TOT ce-am luat de la simfonie - de la producatori romani, de preferinta din zona - s-a prins, a crescut si nu-mi cer ingrasaminte ca sa nu moara, crede-ma, am si rododendron in gradina, si magnolie, luate la ghiveci, crescute inainte in camp/solar, nu fabricate pe banda. anthesis-ul a avut preturi mai mici decat are pe site, au mai fost din alba, arad, prahova, producatori cu preturi mai mult decat ok.(Maria a luat aromaticele de la cei din arad) ideea e sa cauti si sa alegi. (cu mici pastrama peste nici eu nu-s de acord, dar turta dulce mereu imi iau:) )

CCristinaC spunea...

Simona, ma bucur ca macar tu ai luat flori de la Simfonie si ti-au trait. Eu am o trista experienta, intinsa pe ani de zile, in care mureau florile sub ochii mei.Zeci de azalee, begonii, petunii, trandafirasi, etc. In urma cu doi ani am luat sase muscate, care in doua luni erau topite. Am tinut trei acasa si trei la birou. S-au uscat la fel, in acelasi timp. :(
E drept ca depinde si de producator. Anul trecut am luat de la Isalnita niste muscate care imi impodobesc si acum balconul de la birou. Sint o minunatie, dar au fost crescute la aer, fara chimicale.
Din ce spui tu, inteleg ca si-au mai dat seama si producatorii ca fortarea cresterii plantelor cu chimicale duce la pierderea clientilor. Doamne ajuta! Tot raul spre bine, nu? Legat de preturi, cele sase muscate au costat 15lei/buc. La doua saptamini, le-am vazut la floraria de la pasaj, la 10 lei/buc.
Legat de atmosfera din jurul festivalului, mi-e dor de Simfoniile de alta data. Imbatrinesc :)))) Ce sa mai zic?
Sa-ti creasca plantutele mari, sa te bucuri de ele si sa pui poze pe blog sa ne bucuram si noi, cititorii/privitorii. :)

simf spunea...

am trecut acum prin centru, sunt producatori in continuare. 0.2-0.5 lei bulbul, 1 leu panselute craite petunii salvie regina noptii, 3 lei garofite perene, muscate de mai multe feluri, crini la ghiveci (3 buc). 15 lei orhidee la ghiveci!

Anonim spunea...

La orice festival se intampla astfel ,din pacate!

CCristinaC spunea...

Simona, la preturile astea, parca-mi vine sa plec acum la Pitesti. :) Am sa ajung abia duminica. Mi-ar mai placea ceva muscate, pentru ca mai am loc in balconul de la birou :)))

CCristinaC spunea...

Ana, ai dreptate si mai cred ca "ochelarul" meu critic s-a fixat pe a vedea doar partile rele. :)