Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

luni, 30 iulie 2012

In Delta (1)

Am plecat din Costinești dimineața, cu destinația Mahmudia, Tulcea. Habar n-aveam încotro ne îndreptam. Știam doar că mergem într-un colț de Deltă. Abia mai târziu am priceput că acest colț este, de fapt, un colț de Rai. Drumul a fost cumplit și nu din cauza căldurii, ci pentru că  drumarii compactau piatră la înălțimea de aproximativ 70cm, peste asfaltul deja existent. Nu știu nimic despre modul de a amenaja drumuri, știu doar că se întâmpla asta pe kilometri întregi, iar nervii ne-au fost făcuți praștie. De mașină nu mai vorbesc, am ajuns la destinație cu ea albă de praf. In fine. Am fost foarte mulțumită de indicatoarele rutiere. Aproape că nu am mai citit harta. La intrarea în Tulcea, indicatorul spre Mahmudia trona măreț într-un sens giratoriu. Drumul intre Tulcea și Mahmudia e super, fiind aranjat în urma cu vreo doi ani. Bine, drumul e asa până la Dunăvaț. :)
Să nu uit: în zonă am văzut pentru prima dată, turbine eoliene. Parcuri întregi. Pot să spun că sunt enorme.:)
Când am ajuns la Mahmudia, la fel, mi-a fost greu sa găsesc străduța unde le-aș fi găsit pe gazdele mele, dar le-am sunat și, după explicații am ajuns rapid în colțul lor de Rai. Ne aștepta, cu porțile mari deschise, Natașa. Natașa și Grigore sunt cei doi lipoveni care ne-au făcut vacanța un vis. Iată unde ne-au primit:
 O casă de oameni gospodari, cărora nu le este frică de muncă și care au transformat o casă bătrânească moștenită, în ceea ce vedeți, cu propriile lor mâini. Nu și-au permis să angajeze meșteri și decoratori, pentru că putinii bani pe care reușeau să-i strângă, ii dădeau pe materiale. Și-au pus priceperea, imaginația și talentul la treabă și au reușit să creeze un spațiu primitor, unde eu am scăpat de tot ceea ce înseamnă agitație și stres de orășean.
Azi vă voi arata doar exteriorul. Data viitoare interioarele. :) Timpul de orășean, bată-l vina! :))) 
Am găsit în curte, sub o salcie, vechea barcă a lui Grigore, înmatriculată și înregistrată încă, la Primărie. Preferă să plătească impozit pentru ea, decât să o radieze, pentru că radierea ei înseamnă și distrugerea. Vine cineva de la Primărie și taie barca :(
 Un fazan împăiat supraveghea barca, cocoțat pe gard, sub ramuri de salcie. :)
Grătarul cu plită și cuptor e funcțional. Parol. 
L-am folosit, deși soțul meu și cu mine nu ne prea înduram :)))
Bancul pentru curățat peștele
și locul de unde, spre rușinea mea, am privit-o pe Natașa cum mi-a curățat peștii.
Grigore, are calificarea de tâmplar. Se cunoaște, nu?
Aranjamentele și florile sunt realizările Natașei

Am dormit destul de puțin în această perioadă, fără să mă simt vreodată obosită. Mă trezeam dimineața, cam pe la 5 :) mă așezam în scaunul de mai jos și priveam aburii care se ridicau din Dunăre, ascultam cântec de cocoși, pașii vreunui pescar întârziat, țipătul unui pescăruș, al unei egrete,  zgomotul unui motor de barcă, cântecul vântului prin stuf, într-un cuvânt, ascultam liniștea și mă încărcam cu energie pozitivă


Serile ni le petreceam la o bere cu gazdele, la masă de pe terasă. Nu am avut probleme cu țânțarii. In unele seri a bătut vântul și a alungat țânțarii, iar în rest am rezolvat-o cu brațările cu citronela antițânțari și cu Autan. Camerele erau prevăzute cu plase.
Sunt atât de multe de povestit și mi-e atât de drag să vorbesc despre prima mea experientă cu Delta...
Mă opresc deocamdată aici, nu înainte de a vă spune că am mâncat peste "ca pelicanii" :))) Natașa este și o bună bucătăreasă și am preferat să mâncam bucatele pregătite de ea, în defavoarea mâncărurilor de la terasele din zonă
Spre exemplificare - crap la grătar cu garnitură de orez, roșii cherry și sos tzatiki (pe care nu l-am mai pozat) :)
 P.S. Ne-am plimbat și cu barca, pe canale. Despre asta, într-o postare viitoare. :)

4 comentarii:

Codita spunea...

Bravo ,felicitari penrru concediu,am si eu rude pe acolo dar din pacate nu am fost decat de 2 ori in delta cu multi ani in urma.

CCristinaC spunea...

Fa un efort si mai du-te in Delta. Merita. Vii cu bateriile incarcate. :)

cristina spunea...

pare un concediu foarte reusit. l-ai planificat din vreme, nu?

CCristinaC spunea...

Da, Cristina. Concediul e planificat cam de pe la jumatatea lunii iunie. Initial am vrut la mare si la munte, dar m-am razgindit si am "cotit-o" catre Delta. Ma felicit pentru hotarire. :)))