Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

luni, 25 mai 2020

Trandafirii pierduți -autor Martha Hall Kelly

          Cea de-a doua carte citita în 2020 este ”Trandafirii pierduți”, scrisă de Martha Hall Kelly. Prima e aici. Cum ați observat voi (eu nu băgasem de seamă), cărțile citite anul trecut au fost scrise de femei și se pare că și primele cărți citite în 2020 sunt la fel. Da, și cea de-a treia carte, pe care o citesc în prezent, este scrisă tot de o femeie. Abia cea de-a patra, va fi scrisă de un bărbat. :))) 
        Să revenim la ”Trandafirii pierduți”, zic. Acțiunea începe puțin înainte de pornirea  primului război mondial, undeva în America și are ca eroine principale trei femei, din trei categorii sociale diferite. Astfel, Eliza, reprezintă lumea bună din America, Sofia reprezintă aristocrația rusă iar Varinka reprezintă pătura săracă a Rusiei. Știți că nu am să vă povestesc subiectul, dar vă voi spune că, încă o dată este scoasă la suprafață puterea femeii de a se adapta situațiilor noi. Războiul schimbă vieți, schimbă obiceiuri, schimbă mentalități. Că facem sau nu față, că reușim să ne adaptăm vremurilor grele, ține fix de noi și sper că nu voi trăi să aflu pe propria-mi piele. Cert este ca cele trei eroine ale cărții și-au suflecat mânecile, și-au ridicat poalele (cum spunea bunica) și au făcut ceea ce era necesar, chiar dacă era sau nu era moral, chiar dacă era sau nu era la nivelul educației lor ori la nivelul clasei sociale din care făceau parte. 
        Ce aș vrea să mai aduc în atenție, e faptul că autoarea inserează ceva date despre Romanovi, înlăturarea lor de la putere și modalitatea în care femeile din aristocrația rusă ajung să fie refugiate și să o ia de la capăt, în alte țări, în ale condiții, alte pături sociale. De asemenea, este adus în atenție comportamentul oamenilor săraci, fără educație, care se văd ajunși la putere. 
         Dragostea mamei pentru copilul ei este și ea prezentă, fiind combustibilul pentru fiecare pas făcut înainte.  
          Și cam atât. Mă gândesc că poate aveți cartea pe listă și eu vă spun atât cât să nu mai trebuiască să o citiți. N-aș vrea asta. Cartea are un subiect frumos și merită citită. Dacă ați citit-o sau nu, lăsați mesaj în comentarii. 

3 comentarii:

Anonim spunea...

buna Cristina !
interesant subiectul cartii , mi-am descarcat -o si eu , abia astept sa o citesc .
rodica.
ce mai e la ferma ? , cum e drumul pana la ferma ?
zile minunate !
rodica

CCristinaC spunea...

Buna Rodica! Sa te bucuri de carte! Merita!
E minunata viata la ferma! Nu as da serviciul asta, cu toate mirosurile, praful si noroiul, pentru nici un job in buricul orasului :))) Drumul e perfect... parte autostrada, parte, drum de tara, cu gropi, dar zau ca nu te plictisesti :))) Zile faine sa ai si tu!

Anonim spunea...

DA da ......... stiam eu ca asa e drumul cu pomi verzi , cu iarba multa , cu vaci la pascut , cu lume linistita pentru care timpul curge altfel . .... dar astept postarile alea lungi cu descrieri minunate .
Te imbratisam cu drag !
rodica