Despre mine

Fotografia mea
jud. Arges, Romania
Sint o persoana cu simtul umorului dar realista si pragmatica. Accept minciunile "nevinovate" dar nu si pe cele care pot provoca durere cuiva. Sint o fire pacifista si pot fi un prieten loial.

joi, 24 ianuarie 2013

Iar filozofez :)))

Nu, nu vă speriați, nu mă iau iar de BOR :)))) Azi am altă temă :)
Prietenele și cunoștințele mele știu că o oarecare parte din hainele mele sunt făcute la comandă, la o croitoreasă d-aci, din zonă. Femeia are ani de experiență și știe cum să facă și haine x(etc.)l. Nu-s fițoasă, dar, nu știu cum se face că în comerț, hainele mărimi mari ori sunt croite ca niște saci, ori au niște culori și imprimeuri oribile, astfel încât sunt nevoită să merg la croitoreasă dacă vreau ceva purtabil. Să nu-mi veniți cu ziceri de genul "mai slăbește" că nu ține. :)))
De când mi-am luat mașină de cusut, toată lumea are impresia că nu o să mai merg la croitoreasă ci am să-mi fac eu hainele. Soțul, mândru de mine, mi-a cumpărat de la Lidl două truse pentru croitorie
 Si-a donat chiar și o cămașă pentru experiențele mele :))) Eu mi-am cumpărat de la Mercerie și de prin alte părți, cutie pentru mosorele, materiale, panglicuțe, aplicații, ațe, centimetru tip ruletă (cel normal nu părea profesionist :)))), etc. Chiar și cretă mi-am cumpărat :))) 
Să revin. Ținând cont că am mașină de cusut și cele de mai sus, cum spuneam, toată lumea crede că îmi voi face singură țoalele și ține să mă felicite. Tare greu îmi e să le explic și lor să priceapă că sculele/ustensilele de croitorie nu mă fac croitoreasă. Îmi place, sunt fericită să văd cum ies hăinuțe din mâinile mele, dar încă nu țin bine drept la cusătură, nu am o viziune a materialului ce vrea să devină o haină și  încă nu pot să croiesc fără tipar și calcule matematice. Degeaba am eu scule și bascule dacă îmi lipsește talentul. Nu știți de unde pot cumpără și talent? :))) Si în condițiile astea, nu aș jigni-o pe croitoreasa mea dacă m-aș considera mai mult decât o cusătoreasă? Voi ce părere aveți?

13 comentarii:

Maria spunea...

Draga mea, n-are cum sa-ti lipseasca talentul, din ce-am vazut eu pe blogul tau! Doar ca ai nevoie de timp si exercitiu, ca-n orice alt domeniu. Eu faceam numai dupa tipare, dar le mai modificam potrivit preferintelor mele, cred ca asa merge, cu timpul vei avea ideile tale si vei face lucrurile potrivit lor. In orice caz e naspa cand n-ai ce-ti trebuie in procesul de productie, asa ca te felicit pentru achizitii! ai sa vezi ce lucruri frumoase vei face!

anairam58 spunea...

Draga Cristina, si eu imi coseam intr-o vreme,acum nu mai am timp...am cusut mult timp dupa tipare din reviste Burda inca pe vremea cand revistele nu se prea gaseau la chioscuri.Sunt foarte bune tiparele lor. Doar ca trebuie sa ai rabdare sa ti le scoti de pe desenele alea,pare complicat dar nu e deloc...Si-apoi mie imi plac roiurile clasice: aveam un tipar de fusta conica si un sacou simplu.Si dupa tiparele astea doua variam ...accesorizez potrivit si esti eleganta...La inceput te sfatuiesc sa inveti sa cosi un fermoar si o betelie...mie mi s-a pparut cel mai complicat lucru...dar inveti..curaj!

CCristinaC spunea...

Maria, multumesc frumos! Tot cu tipare si eu, dar sa vezi ce calcule matematice fac pina dau cu creta :)))

CCristinaC spunea...

Mariana, multumesc de incurajari! :) Am vrut sa iau si eu Burda de luna asta, dar am fost sfatuita sa nu. Se pare ca nu are modele interesante. Zilele astea incerc sa croiesc o fusta conica, dar incerc sa-mi fac singura tiparul. Sa vedem ce-o iesi :)))

CCristinaC spunea...

Cristina, bine ai venit si multumesc de urari! Am trecut pe la blogul tau si mi-a placut. Te mai astept pe aici. :)

Unknown spunea...

Bun găsit! Ada sunt .
Cristina , te -am găsit citind un blog cu lucrușoare croșetate și am decis să ,, te urmăresc ,, :)) .
Sinceritatea ( ,,rara avis ,, în zilel noastre ) și umorul postărilor tale m-au convins .
Numai bine ,
Ada.

Anonim spunea...

Parerea mea este ca , daca ai timp , chef si bani , sa mergi la un curs de croitorie.
Daca nu ai nici una din cele de mai sus , sa experimentezi invatand , pentru ca ...intradevar , masina de cusut nu te face croitoreasa.
O alta chestie : cumpara-ti revista de moda cu tipare , cum este revista Burda si unde gasesti tipare si pana la marimea 52 nemteasca , care ,dupa cum bine sti , se incadreaza la 48-50 romanesc.Eu mi-am facut dupa Burda , in tinerete , mentionez asta , vesta , fuste , rochie si am incercat chiar si o pereche de pantaloni pe elastic.Sau pur si simplu cauta tipare pe net , imprima-le si dai bataie! Tin pumnii si bafta! Obisnuinta celorlalte indeletniciri vin din exercitiu.

CCristinaC spunea...

Ada, bun venit si te astept cu comentarii. :)

CCristinaC spunea...

Ana, ar fi bun un curs, dar zau ca nu am unde sa-l incadrez, mai ales ca ar trebui sa-l fac pe la Pitesti. Tot dupa Burda ma uit si eu, desi ar trebui sa invat sa calculez singura tiparele. Inteleg ca acum nu-ti mai lucrezi? De ce nu?

Anonim spunea...

Pai n-am mai cusut de foarte multa vreme.Ultima data am cusut costumul de Dorothy , personajul din "Vrajitorul din Oz" , pentru Luana.Adica am facut o fustita infoiata cu mult tul pe dedesupt.
Nu am mai cusut pentru ca obisnuiam sa cos la o masina de cusut Singer , fabricata prin 1890 si ceva.Masina asta o am amintire de la tatal meu , coase bine , insa cred ca mai trebuia facuta intretinere la ea , ori eu habar nu am sa fac asta si nici nu stiu unde sa o duc si daca as avea incredere sa o las la primenit , cuiva. Asa ca masina asta de cusut , manuala si cu manivela (serios iti spun , ar trebui sa am 3 mani ca sa trag drept , uneori il mai puneam pe fiu-miu sau Marius sa dea la manivela) coase ea ,saracuta , insa nu mai face pasul de cusatura corect , trage ata si face noduri...si tot asa.Nu pot coase rochite si fustite , desi imi doresc maxim sa imi cos...Concluzia : nu am cu ce! Chiar azi ne uitam
la Selgros , la o masina de cusut electrica , costa cam 800 de lei...asa ca am pus-o pe lista de dorinte!

CCristinaC spunea...

Acum inteleg de ce nu mai cosi. Poate vei reusi sa-ti implinesti dorinta. Nu stiu ce masina ai vazut tu la 800 de lei, dar sint si mai ieftine. Pup!

Anonim spunea...

Scria Siger pe ea...O sa ma uit si prin alte magazine...asta era in Selgros!

CCristinaC spunea...

Uite Ana, mai baga un ochi si aici
http://www.decusut.ro/masini-de-cusut-casnice.aspx